Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag24.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Ledarskap

KI-professor dömd för sexuellt ofredande - igen

Publicerad: 15 Februari 2007, 14:21

En professor vid Karolinska institutet dömdes i dag för sexuellt ofredande av en 15-årig flicka. Det var andra gången på mindre än ett år som professorn dömdes för ett sexualbrott.


Tingsrätten går helt på åklagarens linje och dömer professorn till villkorlig dom, 60 dagsböter á 555 kronor samt ett skadestånd på 5 000 kronor jämte ränta till flickan.

Det var i maj förra året som KI-professorn träffade en 15-årig flicka på en buss. Professorn utgav sig för att vara fotograf och började prata med flickan.

Så långt är alla överens. Men enligt kammaråklagaren Marianne Staaf gjorde professorn betydligt mer än att bara prata med flickan. Enligt åtalet började professorn att vidröra flickans stjärt innanför trosorna samt insidan av hennes lår och bröst utanpå byxorna respektive tröjan. Dessutom kränkte professorn flickans sexuella integritet genom närgångna frågor om hennes sexliv.

I polisförhör har professorn hela tiden hävdat att han är oskyldig. Han medger att han pratade med flickan men inte att han  tafsade  på henne. På sin höjd kan han ha kommit åt flickans lår eftersom de satt bredvid varandra. Att han utgav sig för att vara fotograf var bara för att få bättre kontakt med flickan.

Jag brukar alltid prata med mina medresenärer, det är sådan jag är , ska professorn ha sagt i polisförhör. Han uppfattade även flickan som  mycket frispråkig .

Men detta är inte första gången som professorn har dömts för sexuellt ofredande. I juni förra året beslutade en åklagarkammare om ett så kallat straff-föreläggande om 60 dagsböter för den aktuella professorn. För att slippa en rättegång hade professorn erkänt ett liknande brott i augusti 2005. Då handlade det om en 14-årig flicka som professorn hade mött på en tågstation.

Enligt ett avtal med Karolinska institutet är professorn tjänstebefriad till dess att domen vunnit laga kraft. Professorn har haft full lön men får inte vistas i Karolinska institutets lokaler.

Enligt Karolinska institutets personaldirektör Ylva Lindberg återstår det att se om professorn överklagar tingsrättens dom eller inte. Men om den fällande domen kvarstår, kommer ärendet sannolikt att överlämnas till en personalansvarsnämnd som får ta ställning till en eventuell uppsägning.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev