Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledarskap

Klädkod bakom storbråk

Publicerad: 20 mars 2008, 12:12

En sjuksköterska vid barnavårdscentralen i Nybro utanför Kalmar vägrade bära de nya vita rockar som ledningen bestämt om. Då fick hon en muntlig tillsägelse av sin chef. Nu har incidenten utvecklats till en riktig härva av irritation och beskyllningar. Uppdaterad 16:37.


Tidningen Barometern-OT har i ett flertal artiklar tagit upp en konflikt som uppstått på grund av barnavårdscentralen i Nybros klädregler. Barnavårdscentralen ingår i ett så kallat familjecenter där även sjuksköterskemottagning och öppen förskola finns belägna.

Där är det av hygienskäl vit kortärmad rock som gäller för personalen, i stället för de t-shirts som tidigare använts.

Men personal har enligt Barometern-OT protesterat mot de vita rockarna.

En sjuksköterska vägrade att bära rocken och fick då en muntlig tillsägelse av sina arbetsledare.

Klädbråket på centralen har nu, bland annat på grund av uppmärksamheten i Barometern-OT, spridit sig och blivit riktigt infekterat. Föräldrar på familjecentret har lagt ut protestlistor mot de vita rockarna och såväl Vårdförbundet på länsnivå som höga landstingspolitiker har involverats i frågan.

En hygiensjuksköterska i landstinget har i ett brev som ställts till bland andra landstingsrådet Anders Henriksson (s), uttryckt sitt stöd för barnavårdscentralens chefs agerande i frågan. Hygiensjuksköterskan ifrågasätter starkt de brott mot hygienreglerna som han menar att BVC-personalens ovilja att följa klädreglerna utgör.

Enligt Barometern-OT ska en landstingsanställd även ha hotat en annan anställd med anledning av klädbråket.

– Hot? Så ska det absolut inte vara. Vi har yttrandefrihet där alla får säga vad de tycker, säger landstingsdirektör Alf Jönsson till tidningen.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev