Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledarskap

Klonade ägg kom från anställda

Publicerad: 25 november 2005, 12:59

Den sydkoreanska forskare, veterinären Hwang Woo Suk, som blev först i världen med att få fram stamceller från klonade mänskliga ägg erkänner nu att äggen kom från två av hans anställda, skriver New York Times.


Vid en ceremoni i dag, fredag, bad Hwang Woo Suk om ursäkt och avsade sig chefsskapet vid The World Stem Cell Hub i Seoul, Sydkorea.   Efter månader av rykten erkände i dag stamcellsforskaren Hwang Woo Suk att ryktena var sanna. De mänskliga ägg som han blev först i världen med att klona och utvinna stamceller ifrån, kom från två av hans anställda. Samtidigt framkom att en sjukhusdirektör hade betalat 20 kvinnor för att få utföra kloningsförsök på deras ägg.

Det var förra året som Hwang Woo Suk vann världsberömmelse genom att bli först i världen med att klona mänskliga ägg och få fram stamceller från dem, en framgång som sågs som ett stort steg framåt för att kunna hitta behandlingar för sjukdomar som alzheimer och ryggmärgsskador.

Hwang Woo Suk har dock inte begått något brott, juridiskt sett. Då, år 2003 när försöken utfördes, var det inte olagligt att betala för ägg. Det blev straffbart först i januari i år i Sydkorea. Men att ta ägg från två av ens anställda är etiskt sett mycket diskutabelt, skriver New York Times. inte minst i Sydkorea där anställda ofta känner en stark press att vara sina chefer till lags.

Så sent som i förra månaden fick Hwang Woo Suks eget forskningscenter, The World Stem Cell Hub, 132 miljoner amerikanska dollar i anslag från den sydkoreanska regeringen.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev