Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledarskap

Konsultnotan för NKS flyttkalas oklar för Karolinska

Publicerad: 8 december 2016, 07:45

Stanley Holsteiner, chef för programkontoret som koordinerar flyttprojektet.

Vad Nya Karolinska Solna, NKS, kostat i form av konsultuppdrag är ett svart hål för sjukhuset.

Ämnen i artikeln:

Nya Karolinska Solna, NKSStockholms läns landsting

Medier har de senaste dagarna presenterat olika siffror för vad Karolinska universitetssjukhuset betalat i konsultarvoden för NKS och hur mycket pengar landstinget totalt sett lägger på konsulter.

För 2016 ska det, enligt Dagens Nyheter, hittills röra sig om 247 miljoner kronor för NKS räkning.

– Det svårt att säga exakt vad det handlar om, man blandar lätt ihop olika poster, säger Stanley Holsteiner, chef för programkontoret som koordinerar flyttprojektet till Dagens Medicin.

Någon sammantagen och helt igenom klar summa för hur mycket Karolinska universitetssjukhuset och programkontoret för NKS lagt ut på konsulter, eller vad flytten till det nya sjukhuset kostar vad gäller olika externa tjänster, finns inte.

Stanley Holsteiner hänvisar till de 1,6 miljarder kronor som Stockholms läns landsting avsatt till sjukhuset för projektledning, planering, driftsättning, tematiseringsarbete och för att färdigställa överföringen av verksamhet till det nya sjukhuset, under 2015–2018. I den summan ingår uppdrag som utförs av externa aktörer.

– Detta är medel som vi har att förhålla oss till, och de kommer att gå åt. Sedan finns det kostnader på andra nivåer som jag inte har kännedom om, det finns många olika kostnadsställen. Jag har inte koll på dem.

Utöver programkontorets budget kan Karolinska universitetssjukhusets ledning, liksom olika divisoner eller teman besluta om – och anlita – konsulter och extern hjälp.

Stanley Holsteiner menar också att det kan vara svårt att säga vad som är en konsultkostnad.

– Vi har exempelvis anlitat transport- och flytthjälp från olika företag, är de konsulter? Det här kan vara svårt att avgöra.

Hur mycket hela flyttkalaset, med och utan konsulter, kostar vet ingen ännu. Och eftersom tid är pengar skulle även all den tid som sjukhusets många chefer och anställda ägnat åt NKS kunna räknas in. Men denna tid finns det ingen prislapp på.

– Det ingår i arbetsuppgiften att delta i utvecklingsarbete, säger Stanley Holsteiner.

Totalt ska Stockholms läns landsting de senaste fem åren ha lagt cirka en miljard kronor på konsultarvoden.

Relaterat material

Därför skriver läkarföreningen en förklaring om missförtroende

Samsom svarar på läkarföreningens kritik

Kritiserad NKS-flytt gick enligt planerna

MIA WÄRNGÅRD

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev