Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag22.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Ledarskap

Konsultrapport friar kritiserad sjukhusdirektör från skuld

Publicerad: 15 Januari 2010, 14:19

Konsultrapport friar kritiserad sjukhusdirektör från skuld

Foto: Sten Axelsson.

Sjukhusdirektören Sten Axelsson kan inte klandras för läkarnas otillåtna extraknäck på ortopeden i Uddevalla, enligt en ny granskning.


Ortopederna på Uddevalla sjukhus som jobbade extra för ett bemanningsföretag på den egna avdelningen fick stor uppmärksamhet i höstas. NU-sjukvårdens sjukhusdirektör Sten Axelsson gick ut hårt och kritiserade de inblandade i flera medier.

Så småningom friade NU-sjukvårdens egen utredning läkarna från personligt ansvar. Hela ansvaret lades på verksamhetschefen som hade godkänt sina anställdas extraknäck. Senare offentliggjordes även ett e-postmeddelande som antydde att Sten Axelsson själv också hade känt till upplägget.

Nu har ett utomstående konsultföretag granskat det inträffade på uppdrag av NU-sjukvårdens styrelse. Enligt slutrapporten är det tydligt att ortopedkliniken har brutit mot Västra Götalandsregionens riktlinjer för bisysslor. Några bevis för att förvaltningsledningen sanktionerat upplägget har inte hittats.

– Jag kan konstatera att utredningen helt frias sjukhusdirektör Sten Axelsson från ansvar för att ortopedkliniken använt de egna läkarna via bemanningsföretag på den egna kliniken, säger Peter Spjuth (v), vice ordförande i NU-sjukvårdens styrelse, i ett pressmeddelande.

Däremot anser konsulterna att NU-sjukvården bör vidta vissa åtgärder för att undvika liknande situationer i framtiden. Det handlar bland annat om att följa upp varför de aktuella ortopederna inte rapporterade sitt extraarbete och om att stärka rutinerna för uppföljning.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev