onsdag29 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledarskap

Kraftig försäljningsökning för Herceptin i år

Publicerad: 21 september 2006, 11:35

Försäljningen av läkemedlet Herceptin ökade kraftigt första halvåret i år. Även i Lund, där klinikchefen tidigare begränsade bruket av det dyra preparatet, ökar användningen.


Herceptin (trastuzumab) är ett läkemedel som är godkänt för behandling av mestastaserad bröstcancer hos kvinnor som överuttrycker genen HER 2. Men Socialstyrelsens nationella riktlinjer för behandling av bland annat bröstcancer, som presenterades i våras, öppnar för en vidare användning av läkemedlet.

Eftersom det finns studier som pekar på att Herceptin har god effekt när det används adjuvant, alltså som tilläggsbehandling efter kurativ operation, får preparatet enligt Socialstyrelsen nu även användas så, se också Dagens Medicin nr 12/06.

Under flera år har försäljningen av Herceptin ökat kraftigt. År 2003 såldes preparatet för nära 33 miljoner kronor, räknat i AUP, apotekens utförsäljningspris. 2004 sålde preparatet för drygt 64 miljoner kronor och för helåret 2005 var utfallet drygt 87 miljoner kronor.

Och försäljningskurvan fortsätter att peka mot skyn. Första halvåret i år såldes Herceptin för 62,9 miljoner kronor, räknat i AUP. Det är kraftig ökning jämfört med samma period förra året, då preparatet såldes för 39,8 miljoner, enligt statistik från Apoteket AB.

För drygt två år sedan väckte Carsten Rose, verksamhetschef vid onkologiska kliniken på Universitetssjukhuset i Lund, uppmärksamhet när han för att klara sparkraven på sin klinik kraftigt begränsade  användningen av Herceptin, se bland annat Dagens Medicin nr 21/04.

Hans motivering var att läkemedlet var alltför dyrt i förhållande till den nytta som då hade kunnat påvisas - att läkemedlet förlängde livet med två till fyra månader i snitt för de bröst­cancerpatienter som var aktuella för behandlingen.

Men sedan i januari i år har Carsten Rose beslutat att ge fler patienter Herceptin. Orsaken är de nya riktlinjerna och att kliniska studier visat på en klar överlevnadsvinst.

- Vi ger Herceptin på de indikationer som finns i riktlinjerna. Men jag föreställer mig att vi avslutar behandlingen tidigare här än man kanske gör på andra ställen, säger han.

Den kraftigt ökade förbrukningen av Herceptin och andra nya, dyra läkemedel har gjort att läkemedelsbudgeten vid kliniken nu är kraftigt överskriden.

- Jag har äskat om ytterligare 26 miljoner kronor, men har inte fått något konkret svar än, säger Carsten Rose.

Alla dessa miljoner krävs dock inte för att betala kostnadsökningen för Herceptin. Orsaken är främst att onkologiska kliniken har fått ta över ansvaret för behandling av stora patientgrupper som tidigare sorterade under andra kliniker. Det gäller patienter med kolorektalcancer, magsäckscancer och bukspottkörtelcancer.

Hur detta ska kompenseras är inte klart än, men ska diskuteras vid ett möte i slutet av september.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev