Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledarskap

Kritiserad verksamhetschef på Sjukhuset i Varberg slutar

Publicerad: 3 september 2009, 08:46

Verksamhetschefen för medicinkliniken på Sjukhuset i Varberg lämnar sin tjänst. Situationen har blivit ohållbar, anser hon.


Arbetsmiljön på medicinkliniken på Sjukhuset i Varberg har varit infekterad en längre tid. Läkarna är missnöjda med ledningen och har bland annat protesterat genom att anteckna i journalerna att de inte anser sig kompetenta att bedöma barn, något som ålagts dem mot deras vilja.

Fackliga företrädare har sedan hävdat att medicinklinikens chef Görel Sundbeck ska ha uppmanat en läkare att ta bort en sådan journalanteckning. Något som läkaren i fråga nu förnekar (se separat artikel). Klimatet blev inte bättre när sjukhusledningen polisanmälde en läkare på kliniken som misstänktes för att ha tagit del av en journal som denne inte ska ha haft behörighet till. Anmälan lades dock ned av åklagare.

Lokala medier har regelbundet rapporterat om turerna och motsättningarna på kliniken. Hallands läkarförenings ordförande Per Meijer tycker att läget är så känsligt att han inte vill kommentera det.

Nu väljer alltså verksamhetschefen på kliniken, Görel Sundbeck, att lämna medicinkliniken.

– Jag känner att situationen på kliniken blivit ohållbar och att jag inte längre har den entusiasm som krävs för att leda kliniken vidare inför de utmaningar som sjukvården står inför, säger hon i ett pressmeddelande.

Görel Sundbeck har varit verksamhetschef på medicinkliniken i tre år. Formellt lämnar hon sjukhuset den 30 november men blir på egen begäran entledigad från sitt uppdrag som verksamhetschef från den 7 september. Hon går vidare till en tjänst inom öppenvård och geriatrik i Göteborg där hon också blir medicinskt ledningsansvarig.

Sjukhuschefen, Kristina Wallentin, beklagar att Görel Sundbeck väljer att lämna sjukhuset.

– Jag har ett stort förtroende för Görel Sundbeck och värdesätter hennes insatser för att förbättra vården och patientsäkerheten på medicinkliniken.

Arbetet med att förbättra arbetsmiljön på medicinkliniken har högsta prioritet, enligt Kristina Wallentin.

I början av nästa vecka hoppas hon kunna tillsätta en tillförordnad chef för kliniken.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev