Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledarskap

Läkare: Jag behåller min rock

Publicerad: 13 augusti 2008, 11:20

Trots att läkarrockarna förbjöds för flera månader sedan håller flera läkare på Blekingesjukhuset fast vid sina gamla arbetskläder.
– Rocken är en del av en yrkeskårs identitet, säger överläkare Thomas Örn.


Han är överläkare vid medicinkliniken på Blekingesjukhuset i Karlskrona och ser rocken som en trogen arbetskamrat som har följt honom under de 25 åren i yrket.

Dessutom är rocken identitetsskapande och praktisk, menar han. I fickorna får han plats med både steto­skop, reflexhammare, ögonspegel, anteckningsmaterial, litteratur, akutbok och lite till – se faktarutan. Det sparar tid i patientarbetet att ha alla redskap nära till hands.

– Den rock vi erbjöds i stället var inget alternativ. Det är en kvinnorock med fickor som inte är anpassade till våra arbetsredskap. Den har vänsterknäppning och extra utrymme för bröstomfånget, säger Thomas Örn.

Sjukhuset förbjöd rockarna
I april beslutade ledningen vid Blekingesjukhuset att förbjuda de traditionella långärmade läkarrockarna av hygienskäl – enligt Socialstyrelsens föreskrifter ska personal inom hälso- och sjukvården bära kort­ärmade arbetskläder. De läkare som trots beslutet har valt att behålla den förbjudna rocken löser det genom att ta av den vid patientkontakt.

– Att behålla rocken strider inte mot Socialstyrelsens regler. Jag har en bussarong under och använder inte rocken i direkt patientkontakt. Då tar jag ur mina redskap ur fickor­na och hänger rocken på anvisad krok. Sedan tar jag på mig rocken när jag vill vara lite fin i matsalen.

Är det viktigt att kunna bli igenkänd som läkare i matsalen?

– Nej, det tycker jag inte.

Ett tiotal håller fast vid klädseln
Enligt Gilda Johansson, sjukhus­direktör på Blekingesjukhuset, är det ett tiotal läkare som ännu inte har lämnat ifrån sig sina rockar.

– Det är varje verksamhetschef som har ansvar för att reglerna följs, säger hon.

Nästa år kan rockfrågan få en naturlig lösning. Då börjar sjukhuset att anlita ett nytt tvätteri, som har rockar med korta ärmar men ändå större fickor i sitt sortiment. Fram tills dess kommer Thomas Örn att fortsätta att trotsa sjukhusledningens beslut och vara sin läkarrock trogen.

– Jag kommer inte att lämna ifrån mig rocken förrän jag får ett riktigt alternativ, säger han.

Efter intervjun kontrollerar Thomas Örn innehållet i sina fickor och finner, förutom sakerna nämnda i artikeln, även ID-kort, telefon, stämgaffel, sökare, mono­filament, reflexblock, diverse plastade  behandlings­lathundar samt senaste numret av Dagens Medicin.

Hur ser det ut på din arbetsplats? Vägrar du eller dina kollegor också att kassera läkarrocken? Ring eller mejla till oss och berätta! 08-545 123 00, redaktionen@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News