tisdag26 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledarskap

Läkarförbundet positivt till språkkrav

Publicerad: 26 augusti 2014, 08:56

När nya EU-regler införs i Sverige vore det bra om Socialstyrelsen kan ställa språkkrav på alla läkare som ansöker om legitimation, anser Läkarförbundet.


JK

Jens Krey

jens.krey@dagensmedicin.se


Förra hösten antogs EU:s nya yrkeskvalifikationsdirektiv och utredningen om hur det ska implementeras i Sverige är nu ute på remiss. I Läkarförbundets remissvar, som Läkartidningen tagit del av, framgår att förbundet är positivt till att Socialstyrelsen ska kunna ställa krav på exempelvis språkkunskaper på alla läkare som ansöker om legitimation i Sverige.

Dagens regelverk ger endast myndigheten möjlighet att ställa den typen av krav på läkare som är utbildade utanför EU/EES medan det är upp till arbetsgivaren och den enskilda att se till att EU-utbildade läkare har tillräckliga språkkunskaper.

I utredningen föreslås också att kravet på tillfällig svensk legitimation för läkare som arbetar i Sverige under en kortare tid ska slopas. Det är dock något som förbundet ställer sig kritiskt till då det bland annat ifrågasätter hur tillsynen och eventuella disciplinära åtgärder ska fungera för läkare som inte har någon behörighet som kan begränsas eller dras in, skriver tidningen.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev