Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledarskap

Läkarkåren kritiseras för saktfärdighet med dödsbevis

Publicerad: 27 juni 2011, 08:47

Läkarna är för långsamma med att utfärda dödsbevis. Det är en förklaring till att det tar så lång tid innan döda kan begravas i Sverige, enligt flera berörda organisationer.


Med en snittid på 20,8 dagar mellan dödsfall och begravning ligger Sverige dåligt till jämfört med många andra europeiska länder, rapporterar TT. Enligt företrädare för flera organisationer som jobbar med begravningar är en orsak att läkarna är för långsamma med att utfärda de dödsbevis som krävs för att kremering och gravsättning ska kunna ske.

Det leder både till att anhöriga får vänta onödigt länge på begravningen och till att begravningsentreprenörer och kyrkogårdshuvudmän får merarbete.

– De måste ägna mycket tid åt att jaga läkarna för att förmå dem att utfärda de här bevisen, så att gravsättningen kan äga rum i tid. Så ska det inte behöva vara, säger Jan Olov Andersson, vd för Sveriges kyrkogårds- och krematorieförbund, till TT.

Kritiken mot läkarkåren framförs i en skrivelse till Socialstyrelsen. Den har undertecknats av företrädare för Sveriges begravningsbyråers förbund, Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation, föreningen Sveriges krematoriepersonal, Sveriges kyrkogårds- och krematorieförbund och föreningen Sveriges kyrkogårdschefer.

Heidi Stensmyren, förste vice ordförande i Läkarförbundet, anser att patienter som fortfarande är i livet måste komma i första hand.

– Det är naturligtvis tråkigt om anhöriga drabbas, men i dag har en läkare väldigt mycket pappersarbete. Det finns många akut sjuka som är i behov av intyg av olika slag. Jag kan tänka mig att dessa prioriteras först, säger hon till TT.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News