Ledarskap
Landstingens kostnader för hyrläkare ökar - igen
Publicerad: 27 mars 2008, 10:17
Förra året landade kostnaderna för inhyrda läkare och sjuksköterskor i Västra Götalandsregionen på 361 miljoner kronor. Det är nästan i nivå med rekordåret 2002. Även i Stockholm steg kostnaderna.
I början av 2000-talet skenade landstingens kostnader för inhyrda läkare och sjuksköterskor. Men 2003 gjorde flera landsting ett gemensamt försök att minska beroendet av bemanningsföretagen. Detta resulterade i minskade kostnader under ett par år.
Västra Götalandsregionen hade sitt dyraste år 2002 då den totala kostnaden för inhyrd personal landade på 376 miljoner kronor. 2004 lyckades man nå den lägsta nivån under 2000-talet på 160 miljoner kronor.
Men med en kostnad på 361 miljoner i fjol närmar sig regionen alltså åter rekordåret 2002.
– Det är en kraftig ökning som beror på både ökad volym och höjda priser hos bemanningsföretagen, säger Christina Ederström, controller på personalstrategiska avdelningen i Västra Götalandsregionen.
Vårdgarantin stor bov i dramat
Det är läkarna som står för den klart största kostnaden, totalt 322 miljoner kronor. Framför allt handlar det om läkare inom psykiatri och allmänmedicin. Men personal hyrs även in i mindre omfattning inom anestesi, radiologi och ortopedi.
– Det är de specialiteter där det råder nationell brist på läkare, säger Christina Ederström.
Det tidigare beslutet om att vara restriktiv med att ta in hyrläkare gäller fortfarande i regionen. Det råder ett dispensförfarande där verksamheterna ska få klartecken från förvaltningscheferna, det vill säga primärvårdscheferna och sjukhuscheferna.
Att kostnaderna ändå ökar beror till stor del på vårdgarantin. Regionen har satsat på att jobba undan köer – för att lyckas med detta har det behövts fler läkare.
– På mindre orter är det svårt att få personal och då måste vi köpa in tjänsterna. Vi kan inte både ge mer vård och minska på kostnaderna för inhyrd personal, säger Johnny Magnusson (m), vice ordförande i regionstyrelsen.
Han säger att det i dagsläget inte finns några planer på ytterligare åtgärder för att snabbt få ned hyrkostnaderna.
– Efterhand som köerna kortas kommer kostnaderna att sjunka. Men som det ser ut nu är hyrläkarna ett bättre alternativ än inga läkare alls, säger Johnny Magnusson.
Mycket lägre kostnader i Skåne
Även i Stockholm ökade kostnaderna för inhyrd personal under förra året. Totalt hyrde hälso- och sjukvården in personal för 185 miljoner kronor, en ökning med runt 50 miljoner kronor jämfört med 2006.
I Skåne landade kostnaderna för inhyrd personal på strax under 20 miljoner, vilket kan jämföras med cirka 17 miljoner för 2006.