Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledarskap

Landstinget fortsätter betala extremt dyr medicin

Publicerad: 8 november 2007, 16:36

Karolinska universitetssjukhuset ska fortsätta ge en 20-årig patient läkemedelsbehandling på 10 miljoner kronor per år. Det beslutade ledningen för Stockholms läns landsting på torsdagen.


Det var Dagens Medicin som i september avslöjade att Karolinska universitetssjukhuset vägrade att betala läkemedelsbehandlingen, eftersom sjukhusledningen ansåg att den var för dyr.

Beslutet väckte en mediestorm. Dagen efter publiceringen i Dagens Medicin grep landstingsledningen in och meddelade att landstinget tillfälligt skulle ta över betalningen för medicineringen och samtidigt utreda frågan.

Den utredningen har lett fram till att 20-åringen, som lider av den dödliga Hunters sjukdom, ska få sin medicin även i fortsättningen.

Stockholms läns landsting skjuter till de pengar som behövs, genom att öka läkemedelsanslaget till Karolinska universitetssjukhuset.

Samtidigt kommer landstinget att inleda diskussioner med andra landsting och med Sveriges Kommuner och Landsting om att landstingen i fortsättningen solidariskt ska dela på kostnaden för den här typen av extremt dyra läkemedel.

– Det är inte rimligt att enskilda landsting själva ska stå för hela kostnaden för dessa mycket kostnadskrävande mediciner, säger biträdande landstingsdirektör Göran Stiernstedt i ett pressmeddelande.

I dag får fyra patienter i Sverige med Hunters sjukdom läkemedlet Elaprase. Kostnaden för deras läkemedelsbehandling varierar från 4 till 10 miljoner kronor. Att medicineringen för 20-åringen är så dyr beror på att han till skillnad från de andra patienterna har nått vuxen ålder och att läkemedlet prissätts efter vikt.

Stockholms läns landsting kommer nu också att inleda förhandlingar med läkemedelsbolaget Shire Human Genetic Therapies om kostnaden och prismodellen för läkemedlet.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News