Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledarskap

Lång väntan på legitimation efter att klinikchefen satte sig på tvären

Publicerad: 28 februari 2006, 14:21

Verksamhetschefen har stor makt över AT-läkarens framtid. Christian Östlund fick vänta på godkännande i två och ett halvt år. Nu har han äntligen fått sin legitimation.


Christian Östlund gjorde sin AT-tjänstgöring vid Ängelholms sjukhus mellan åren 2002 och 2003. Läkarlegitimationen fick han först i oktober förra året. Anledningen: Verksamhetschefen krävde kompletteringar men erbjöd inte möjlighet att göra dessa vid Ängelholms sjukhus.

- Det var ett moment 22. Varken arbetsgivare, fack eller Socialstyrelsen ansåg att de kunde hjälpa mig, säger han.

Det var i augusti 2003 som Christian Östlund kallades till ett möte med den dåvarande verksamhetschefen på medicinkliniken. När han hade avslutat placeringen tre månader tidigare hade huvudhandledaren sagt att han var godkänd. Vid mötet med verksamhetschefen fick Christian Östlund dock beskedet att han skulle underkännas. Handledaren hade varken kallats till mötet eller fått information om underkännandet. Hon och fyra andra överläkare undertecknade därför ett brev där de godkände Christian Östlunds tjänstgöring på medicinkliniken. Verksamhetschefen, som själv knappt hade arbetat med Christian Östlund, höll dock fast vid att det skulle krävas kompletterande tjänstgöring för ett godkännande.

Först i december fick Christan Östlund skriftligt besked om vad det var han inte hade klarat av. Det handlade om sex veckors akutmedicin som enligt verksamhetschefen kunde göras i Ängelholm eller vid ett annat sjukhus. För att få en ny och rättvis bedömning ville Christian Östlund göra de kompletterande veckorna vid Universitetssjukhuset i Lund. Där ville man att Ängelholm skulle stå för lönen - men redan en månad tidigare hade verksamhetschefen i Ängelholm meddelat att sjukhuset inte skulle betala någon lön under kompletteringen. Enligt verksamhetschefen berodde detta på att Christian Östlund hade betett sig illa mot flera medarbetare efter  beskedet om att han var underkänd. Detta förnekar dock Christian Östlund bestämt.

Han vände sig till facket och Socialstyrelsen men ingen kunde hjälpa honom. Verksamhetschefens beslut kan inte överklagas - ett godkännande är den enda vägen till legitimation.  På ST-nivå finns ett liknande system, men där har Socialstyrelsen, i samband med en större utredning, föreslagit en ändring som innebär att externa bedömare kopplas in. Enligt myndigheten får verksamhetschefen en dubbel roll om han eller hon  är ansvarig för både utbildningen och slutbedömningen av läkarna.

- Situationen är den samma när det gäller AT, men vi har inte fått något uppdrag att titta på den frågan, säger Leif Gudmundsson på Socialstyrelsens enhet för juridik och behörighet.

I augusti löstes situationen genom att verksamhetschefen på akuten i Lund fick igenom en sex veckor lång provtjänstgöring för Christian Östlund. Den sista september skickade verksamhetschefen i Lund ett brev till Socialstyrelsen där han förordade ett godkännande av Christian Östlund. Den första verksamhetschefen, som fortfarande formellt sett måste ge sitt godkännande, opponerade sig inte. Två veckor senare hade Christian Östlund sin legitimation.

- Det känns otroligt skönt. Men att allt löste sig berodde helt på privata initiativ och att verksamhetschefen i Lund engagerade sig i mitt fall. Utan honom hade jag fortfarande stått och trampat, säger han.

Christian Östlund är lättad över att äntligen ha fått sin läkarlegitimation. De senaste månederna har han vikarierat som underläkare och just nu väntar han på besked om en ST-läkartjänst inom psykiatri. Men trots att situationen har löst sig - och även om hans fall enligt Socialstyrelsen  är ovanligt - är Christian Östlund mycket kritisk till regelverket som innebär att en enskild verksamhetschef kan hindra någon från att bli läkare.

- Det är helt orimligt att utrusta verksamhetschefen med en så fullständig makt. Det borde finnas någon instans dit man kan överklaga och sedan få sin kompetens bedömd av en utomstående, säger han.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News