Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledarskap

Lät landstingen betala

Publicerad: 10 december 2013, 14:13

Apoteket AB har låtit landstingen betala miljoner för läkemedel som patienterna själva skulle stå för. Nu överväger TLV att hota med vite.


När Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV, gick igenom statistiken för Apoteket AB:s försäljning av periodens vara i september upptäcktes något oväntat.

I de fall då patienten vill byta till ett läkemedel som varken står på receptet eller är periodens vara så ska patienten betala hela kostnaden för läkemedlet själv. Men Apoteket AB har i stället lagt den kostnaden inom läkemedelsförmånen.

– Det är allvarligt, tycker vi, och det finns anledning för oss att komma till rätta med det, säger utredaren Anna Montgomery på TLV till Dagens Apotek.

Bara under september månad kostade detta landstingen drygt två miljoner kronor. Om Apoteket AB gör på samma sätt varje månad handlar det alltså om summor i storleksordningen 25 miljoner kronor om året.

TLV har även tittat på statistiken för månaderna runt omkring för att fastställa att det inte handlar om ett tillfälligt problem. Men själva ärendet är begränsat till den granskade månaden, september 2013.

– Vi har inte undersökt hur länge man har hållit på med det här eller om det är konstant över tid, säger Anna Montgomery.

Har ni tittat på de övriga kedjornas försäljning också?

– Ja, och de gör inte samma feldebitering när det gäller patientkryssen. Det är någonting som vi har sett hos Apoteket AB men inte hos de andra.

I förra veckan öppnade TLV ett tillsynsärende och meddelade Apoteket AB detta. Nu har företaget tid på sig fram till den 10 januari att förklara vad som ligger bakom felförsäljningen.

Om inte förklaringen är tillfredsställande kommer TLV att fatta beslut om ett vitesföreläggande som kan tvinga Apoteket AB att betala fem miljoner kronor om inte beteendet upphör.

– Vi har i tidigare ärenden haft viten på en miljon kronor, men i det här fallet har vi bedömt att storleken på vitet står i relation till hur angeläget det är för staten att komma till rätta med den här feldebiteringen, säger Anna Montgomery.

TLV har också granskat en annan aspekt av Apoteket AB:s försäljning. Det läkemedel som TLV utser till periodens vara är det som har lägst pris per tablett. Men i juli och augusti, de månader som granskades, har Apoteket AB i stället sålt den produkt i gruppen som haft lägst pris per förpackning.

”Denna felförsäljning har lett till att de läkemedelsföretag vars produkter var utsedda till periodens vara i dessa förpackningsstorleksgrupper under juli och augusti fick en mindre försäljningsvolym än de hade fått om periodens vara hade sålts”, skriver TLV i ett brev till Apoteket AB.

Inte heller i detta fall har TLV sett samma problem hos de andra apoteksföretagen. Nu överväger myndigheten att besluta om ett vitesföreläggande på en miljon kronor för att försäljningen ska gå rätt till.

LINA ÖSTERBERG

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev