Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledarskap

Lojal personal och hårt arbete fick bort köerna

Publicerad: 10 november 2005, 12:24

Stora och bestående förbättringar av ortopedköerna är ingen omöjlighet att uppnå. Tack vare lojal personal och amerikanska flödesteorier har ortopedkliniken i Jönköping lyckats arbeta bort väntelistorna.


För ett och ett halvt år sedan var väntelistan till höft- och knäprotesoperation åtta till nio månader vid ortopedkliniken på Länssjukhuset Ryhov i Jönköping. Nu ligger motsvarande siffror på runt tre månader.

- Vi är fortfarande i puckeln efter sommarsemestern. Men i våras låg vi på sex till åtta veckor. Då är vi ändå en länsklinik med allt vad det innebär av akut verksamhet. Detta försvårar arbetet jämfört med om vi enbart arbetat med protesoperationer, säger verksamhetschefen Hans Holmquist.

Våren 2004 tog kliniken beslut om att förändra sitt arbetssätt. Operationsköerna var för långa. Kliniken fick hjälp från landstingets utvecklingsenhet Qulturum och amerikanska Institute for Healthcare Improvement som leder implementeringen av flödesteorier i landstinget.

Poängen är att ha kontroll över hela patientflödet och de variationer som kan uppstå, från mottagning till operation och efterföljande vård.  

- Egentligen är det inte konstigare än att vi har jobbat hårdare och smartare. Först gäller det att arbeta bort den väntelista du har. Sedan måste du förändra ditt system så att det ligger i balans. Det gör du genom att ändra synsättet och få med dig personalen, från operatörer till sjuksköterskor och undersköterskor, säger Hans Holmquist.

Enligt honom är den viktigaste grunden för framgången lojala medarbetare som är positiva till förändringsarbete och som ser vinsterna med process- och kvalitetsarbete.

- Den flaskhals vi först identifierade var kapaciteten på operationsavdelningen. Nu är det postoperativa vårdplatser som begränsar oss, säger Hans Holmquist.

Ytterligare en betydelsefull del i arbetet har varit att jobba aktivt med primärvården med utbildning och att ha strikta kriterier för inremittering.

- En förutsättning är att primärvården och slutenvården har samma uppfattning om indikationerna för behandling. Det medför att slutenvården då kan arbeta mer fokuserat och undvika flera alltför tidiga bedömningar, säger Hans Holmquist.

Carl-Magnus Hake

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev