Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledarskap

Lugnare i Malmö och Lund efter möte om fusion

Publicerad: 20 mars 2008, 11:55

Den upprörda stämningen bland framför allt läkare har lugnats något i Lund och Malmö. Nu utlovas ökat fackligt deltagande i arbetet med ökad samverkan mellan sjukhusen.


Det var vid ett möte i går med bland andra regiondirektör Sören Olofsson, sjukhusledningarna vid universitetssjukhusen i Malmö och Lund och fackliga företrädare på sjukhusen som de lugnande beskeden gavs.

Regionledningens förslag till samverkan mellan de båda sjukhusen har tidigare, framför allt från läkarhåll kritiserats hårt. I huvudsak har kritikerna menat att de anställda inte haft något att säga till om och planerna presenterats som färdiga lösningar.

– De gjorde klart för oss att det handlar om förslag på förändringar, inte färdiga lösningar. I samverkan med de fackliga organisationerna ska de här förslagen om samverkan nu förutsättningslöst utredas, säger Einar Arnbjörnsson, förste vice ordförande för Mellersta Skånes läkareförening.

Betyder det här att er kritik mot förslagen nu har lugnat sig?

– Snarare att kritiken har gett effekt. För stunden känns det ganska lugnt nu, men vi vet ju inte vad som väntar.

Einar Arnbjörnsson understryker också att läkarföreningen inte som princip har något emot ett utökat samarbete mellan sjukhusen.

– Det är ju inget nytt egentligen. Man prövar sin verksamhet och ser vad som kan bli bättre. Att öka samordningen där det går är ju både sunt och normalt, säger han.

Även Vårdförbundet ser positivt på samverkansplanerna mellan Lund och Malmö efter gårdagens möte.

– Det är en bra ordning för utvecklingen nu. Vårdförbundet vill vara med och påverka i processen och nu kommer vi också få göra det, säger Mats Runsten, vice ordförande i Vårdförbundets avdelning Skåne.

– Processen kring detta startade olyckligt. Därför är det bra att ledningen ändrat sig och att det nu ska vara ett öppet förfarande kring den här samverkan.

Relaterat material

Fortsatta protester mot fusion

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev