Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledarskap

Lyssnande ledare bra på hälsosam livsstil

Publicerad: 27 mars 2008, 10:40

Han har hunnit få guldklocka som banktjänsteman och har jobbat med hälsoutveckling inom Arbetsmarknadsverket. Men nu är Peter Hollbrink chef för ett hälsohem och har fått pris som Årets inspiratör.


Sedan ett drygt år tillbaka är Peter Hollbrink verksamhetschef för Österåsens hälso­hem utanför Sollefteå, som ägs av Landstinget Västernorrland.

– Det är Sveriges enda landstingsägda hälsohem, säger Peter Hollbrink.

Patienter från hela landet som behöver hjälp att förändra sin livsstil remitteras till hemmet och de tre livsstilsenheter som hör till.

Men det är för sina insatser för personalen som Peter Hollbrink nu har utsetts till Årets inspiratör av Svenska korpen. Nyligen var han i Stockholm för att ta emot priset.

Den som får utmärkelsen ska kunna motivera och inspirera medarbetare till positiv livsstilsförändring.

Hur gör du det?
– Ja du, det är en svår fråga. Men jag lyssnar mycket och försöker hitta det som känns bra – hitta aktiviteter som passar hela gruppen. Bland annat har vi haft olika hälsodagar.

Annars borde väl människor som arbetar på hälsohem vara experter på att ta hand om sin egen hälsa?
– Självklart är det så. Men man jobbar mycket med patienterna och sätter dem i första rummet. Här får vi möjlighet att hjälpa varandra, vi har ju olika kompetenser.

Hur ser din yrkesbakgrund ut?
– Jag hann få guldklocka som bankanställd och har jobbat mycket med ledarskap och kompetensutveckling. Jag har också arbetat fyra år inom Arbetsmarknadsverket. Och på något vis ledde vägen mig hit.

Hur hälsosamt lever du själv?
– Vi säger ju att vi ska leva som vi lär, jag försöker hålla en lämplig nivå.

Vad är ditt bästa hälsotips?
– Att börja med förändringen steg för steg. Och att börja med något som man tycker är kul och känner för - då är det lättare att fortsätta.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev