Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledarskap

M går till hårt angrepp mot "långsam" Milton

Publicerad: 19 april 2005, 13:27

Moderaterna i Landstingsförbundet går till attack mot den nationelle psykiatrisamordnaren Anders Milton och mot att reformerna inom psykiatrin uteblir.


- Anders Milton har på ett och ett halvt år som regeringens nationelle psykatrisamordnare i princip inte åstadkommit något. Det är dags att vård- och äldreomsorgsminister Ylva Johansson entledigar honom och tar sitt politiska ansvar för misslyckandet inom psykiatrin, säger Christer G Wennerholm, moderaternas förstanamn i Landstingsförbundets hälso- och sjukvårdsberedning.

Henrik Hammar (m), vice ordförande i Landstingsförbundet, går inte så långt som till att uppmana regeringen att sparka Anders Milton, eftersom "det är regeringens sak att avgöra". Men han instämmer i den hårda kritiken.

- Jag tyckte det var en bra idé att tillsätta Anders Milton, eftersom han är en klok man som skulle ha kunnat tillföra något nytt. Men på ett och ett halvt år har det absolut inte hänt någonting. Anders Milton visar ju upp en långsamhet som till och med är långsammare än psykiatrin.

Regeringen tillsatte 2003 en nationell psykiatrisamordnare, som under tre år löpande ska lämna förslag till regeringen och få berörda aktörer som kommuner och landsting att kraftsamla för att ge bättre vård och omsorg till personer med psykiska sjukdomar och funktionshinder.

Moderaterna hävdar att det enda konkreta förslag som Anders Milton har kommit med är ett ansökningsförfarande, som innebär att kommuner och landsting gemensamt måste ansöka om pengar för psykiatriska satsningar hos psykiatrisamordnaren och Socialstyrelsen.

Ser samordning som "dimridå"  Och det är ett förslag som Landstingsförbundets s-ordförande Lars Isaksson skarpt har kritiserat i ett ovanligt angrepp på sina partivänner i regeringen, se Dagens Medicin nr 14/2005.

- Det leder bara till ett byråkratiskt krångel som försenar och hindrar goda idéer inom psykiatrin. Det vore bättre att låta sjukvårdshuvudmännen besluta om satsningarna själva, säger Henrik Hammar.

Christer G Wennerholm anser att regeringen använder den nationelle psykiatrisamordnaren som en dimridå för att avleda uppmärksamheten från det egna politiska misslyckandet inom psykiatrivården.

- Det finns redan en mängd goda förslag. Det är dags att vård- och äldreomsorgsministern tar sitt ansvar och genomför dem nu, säger han.

Anders Milton försvarar sig genom att angripa kritikerna.

- Hade landstingspolitiker som Christer G Wennerholm och Henrik Hammar skött sina uppdrag och värnat hälsan för de psykiskt funktionshindrade, så hade jag kunnat pyssla med något annat på dagarna.

Anser att statlig styrning krävs  Han påminner om att regeringen tillsatte den nationelle psykiatrisamordnaren efter en våldsam debatt om bristerna i den psykiatriska vården, inte minst det bristande samarbetet mellan landsting och kommuner och landstingens minskade anslag till psykiatrin.

Han avfärdar kritiken om att ansökningsförfarandet byråkratiserar och bromsar reformer.

- Kommuner och landsting har haft nästan tio år på sig sedan psykiatrireformen att lösa problemen för personer med psykisk ohälsa. Men de har inte lyckats, säger Anders Milton.

- Ska man få en förbättring av omsorgen och vården av personer med psykisk ohälsa krävs uppenbarligen statlig styrning.

Vård- och äldreomsorgsminister Ylva Johansson (s) hälsar via sin pressekreterare att hon inte har någon anledning att ompröva Anders Miltons uppdrag som psykiatrisamordnare.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev