Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

tisdag20.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Ledarskap

Manligt chefsnätverk hittar ett eget språk tillsammans

Publicerad: 16 april 2008, 13:27

UPPSALA. Med bara män i gruppen är det lättare att prata om jobbiga saker. Det menar deltagarna i Akademiska sjukhusets nätverk för manliga avdelningschefer.


Som man och avdelningschef tillhör du en minoritet. Därför är det värdefullt att få utbyta erfarenheter med andra i samma situation. Det tycker deltagarna i det nätverk för manliga avdelningschefer som sedan ungefär ett år tillbaka finns på Akademiska sjukhuset i Uppsala.

– Vi jobbar ju nästan bara med kvinnor, så det är en fördel att kunna vinkla saker på ett annat sätt. Vi har ett annat sätt att tänka och diskutera, det blir inte lika känslo­mässigt, säger Mats Liljedahl, avdelningschef på den kolorektal­kirurgiska avdelningen 70B1.

När idén om ett särskilt nätverk för de manliga avdelningscheferna kom från sjukhusets jämställdhets­kommitté var många av de tillfrågade skeptiska, berättar Johan Knutsson, chef för den geriatriska ortoped­avdelningen 70C2.

– Många var frågande till vad det skulle ge, men nu tror jag alla har upptäckt det positiva. Jag personligen känner att jag fått många tips, man behöver bara fråga. Det är inte sant att män inte kan prata om allt, säger han lite på skämt.

När Dagens Medicin kommer på besök en onsdagsmorgon har åtta av de manliga avdelningscheferna samlats i ett konferensrum. Två timmar är avsatta för mötet och på bordet står en korg med frukostmackor.

Gruppen träffas ungefär var femte vecka och varje gång har en deltagare valt tema för mötet. I dag är det Mats Liljedahl och bland annat introduktion och löneförhandlingar har diskuterats.

Ämnena är egentligen sådana som likaväl hade kunnat diskuterats i en grupp med både manliga och kvinnliga avdelningschefer, konstaterar deltagarna.

Men det är ändå positivt att vara bara män i gruppen, anser de.

– Man kan prata väldigt öppet. Manligt och kvinnligt språk skiljer sig åt, det är lättare att förstå det manliga språket, säger Marc Olsson Lind, chef för avdelning 85C, en öron-, näsa- och halsavdelning.

– Det är lättare att vara mer hänsynslös, mer rak, mot varandra, instämmer Johan Knutsson.

– Man behöver inte vara rädd för att såra någon om man råkar kasta ur sig något, fyller Mikael Wennman, avdelningschef för brännskade­intensiven, i.

Förutom det manliga språket tycker de att det är lättare att vara öppen med sina känslor i en helt manlig grupp.

– Vi har kunnat ta upp saker som varit känslomässigt svårt för oss själva, frågor som ”gjorde jag rätt eller gjorde jag fel?”. Någon skulle kunna sätta sig och gråta här och det gör man kanske inte i en grupp med tjejer, säger Johan Knutsson.

– Vi kan vara svaga för varandra, instämmer Mikael Wennman.

Nu har det inte gått så långt att någon har gråtit vid ett möte, påpekar någon.

– Men vi har stöttat varandra när det varit jobbigt. Det blir en ventil att man vet att man ska gå hit, säger Johan Knutsson.

Andra fördelar jämfört med nätverk för till exempel alla avdelningschefer på en division är att gruppen är lagom stor och att deltagarna representerar helt olika verksamheter, tycker männen.

– Man kan lita på varandra. Och eftersom vi kommer från olika verksamhetsområden blir det inget revir­tänkande, säger Marc Olsson Lind.

Att ha stöd i sin chefsroll är viktigt, är de överens om.

– Man behöver ha någon som man kan vända sig till i förtroende, säger Göran Kindåker, avdelningschef för neurologen, 85B.

Men är det egentligen någon skillnad på att vara avdelningschef som man respektive kvinna?
– Ingen aning, säger Johan Knutsson.

– Man hör inte snacket i omklädningsrummet och där kanske det sägs en hel del, skrattar Marc Olsson Lind.

– Det finns ju mycket klyschigt om manligt och kvinnligt, men jag har alltid varit chef för mest kvinnor, så jag har ingenting att jämföra med, säger Johan Knutsson.

– Kanske att kvinnor är mer inriktade på konsensus, jag tror det, säger Marc Olsson Lind.

Inte heller vet de om det är en för- eller nackdel att vara man i kontakterna med verksamhetscheferna, som oftare är män.

– Marc och jag har samma verksamhetschef, som är man. Jag kan tänka mig att vi har en rakare kommunikation, men det kan ju ligga på det personliga planet, säger Mikael Wennstam.

– Ja, det är nog personligt, för jag har en rak kommunikation med min verksamhetschef, som är kvinna, säger Johan Knutsson.

Att fler män än kvinnor procentuellt sett avancerar till avdelningschefer tror de kan bero på att männen är mer intresserade av att göra karriär.

– Men det är en klyscha att män skulle vara bättre chefer, säger Marc Olsson Lind.

– Jag tror inte ledarskapet skiljer sig så mycket åt. Att vara tuff som chef och genomföra saker, det gör de kvinnliga cheferna här på sjukhuset lika bra som de manliga, säger Johan Knutsson.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev