Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledarskap

Maria Söderkvist vill prioritera annat än arbetet: ”Vi har bara ett liv”

Publicerad: 16 februari 2022, 15:09

Maria Söderkvist säger att arbetet som hälso. och sjukvårdsdirektör i Jämtland Härjedalen har varit extremt tufft, men roligt.

Foto: Marlene Nilsen/ Bildbyrån

Beslutet att sluta som hälso- och sjukvårdsdirektör i Jämtland Härjedalen har växt fram under hösten, enligt Maria Söderkvist. Nu vill hon prioritera närheten till familjen och sin egen hälsa.


Ämnen i artikeln:

Region Jämtland HärjedalenToppnyheter

Under onsdagen meddelade Maria Söderkvist att hon slutar som hälso- och sjukvårdsdirektör den 1 mars – två år i förtid. Beslutet har vuxit fram över tid och hon beskriver sin tid som hälso- och sjukvårdsdirektör som extremt tuff. I samband med att hon fick bältros förra sommaren började hon fundera över vad som var viktigt i livet. 

– Det väckte många filosofiska tankar. Vi har bara ett liv, vad är det egentligen som är viktigt i livet? Jag har en familj och två gamla föräldrar som jag inte har hunnit med och som behöver mig. Jag vill ha cykelavstånd till jobbet och arbeta lite mindre med ett kanske lite lagom utmanande uppdrag.

Har du redan fått ett nytt arbete?

– Jag kan inte kommunicera det ännu. Det finns ett par olika alternativ. Jag är jäkligt trött på riktigt, och skulle egentligen inte vilja jobba alls riktigt än. Jag har mycket semester innestående, och ska åka lite skidor här i mars. Men det är klart – ett av de här jobben är väldigt intressant, jag kanske inte kan förhala det, vi får se, säger hon. 

Du har i din roll som hälso- och sjukvårdsdirektör blivit väldigt ansatt den senaste tiden. Känner du att du har fått bära hundhuvudet för politiska beslut som gäller nedskärningar och besparingar?

– I min roll som hälso- och sjukvårdsdirektör är min lojalitet riktad mot regiondirektör och politik, det ingår i uppdraget. Så länge jag har den rollen är det så jag ska jobba, det finns inget annat. Annars kan jag inte ha jobbet, det ingår i paketet, säger Maria Söderkvist. 

Förutom att arbetet som hälso- och sjukvårdsdirektör har varit tufft beskriver hon det som roligt och lärorikt. 

– Jag kan varmt rekommendera det här jobbet. Men man ska vara beredd på att det är tufft, tidskrävande och kravfyllt på olika sätt. Man kan inte vara känslig som person. Hade jag inte kunnat skilja på person och uppdrag hade jag inte klarat av det. 

Har du känt att du har klarat av det?

– Ja, det tycker jag. Jag är en person som gärna ser att glaset är halvfullt i stället för halvtomt. Jag glömmer ofta det som har varit svårt och hänger inte upp mig på det. Sedan finns det säkert de som varit arga på mig som individ, men i stort så ser jag det som att det har handlat om det uppdrag jag har haft och de beslut jag har varit tvungen att fatta av olika skäl - det har jag inte svårt att leva med. Samtidigt, hur länge är det värt att stå i hetluften så många timmar varje vecka för att kunna göra ett jobb som känns bra och som man kan stå för? Det har påverkat mitt beslut, säger hon.

Läs också: Maria Söderkvist slutar som hälso- och sjukvårdsdirektör i förtid 

 

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här!  

Kommentarer publiceras efter granskning.

 

Malin Wernström

Reporter

malin.wernstrom@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev