Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledarskap

Mas sänker kvaliteten på vården för att spara pengar

Publicerad: 4 januari 2008, 11:02

Snabbare hemgång. Längre väntetider. Färre nya behandlingar och dyra läkemedel. Strax före jul fick de anställda på Universitetssjukhuset Mas i Malmö ett uppseendeväckande besked: minska ambitionsnivån.
– Är jag den enda som vågar säga sanningen? säger Sylvia Resch, divisionschef för sjukhusets akutdivision.


Sjukhuset brottas med stora sparbeting. Bara för akutdivisionen handlar det om uppemot 90 miljoner kronor de kommande två åren. Och det är så stora summor att sjukhuset tvingas ta till så oväntade åtgärder som att sänka kvaliteten.

– Ingen skulle bli gladare än jag om det gick att lösa ändå. Men det är dumt att tro att så stora besparingar inte kommer att påverka kvaliteten, säger divisionschefen Sylvia Resch.

Åtgärderna presenteras i hennes julbrev som gick ut till de anställda före jul. Det handlar till exempel om snabbare hemgång för patienterna, minskad tillgänglighet, ökade väntetider och att sjukhuset avstår från dyra behandlingar och läkemedel. Åtgärderna ska i första hand gälla under en tvåårsperiod tills den ekonomiska situationen har återhämtat sig. Sylvia Resch poängterar dock att inga beslut är tagna. Hon ska nu diskutera vidare med verksamhetschefer och övrig personal.

– Jag har rannsakat mig själv och ja, jag tror vi kan effektivisera sjukvården i den grad som regionen vill. Men det gör sig inte självt utan tar tid och ansträngning. Vi måste räkna med att dämpa våra kvalitetsambitioner under den tiden och kanske lägga en del utveckling på hyllan, säger Sylvia Resch.

Hon menar att det inte är unikt för Mas det som nu sker. Andra sjukhus runt om i landet som också måste spara pengar kan tvingas gå samma väg.

– Det verkar vara ett rött skynke det här. Man måste låtsas att man kan behålla kvaliteten trots stora besparingar. Men jag kan inte se att andra sjukhus som fått lika stora sparbeting kommer klara det bättre utan samma diskussioner, säger hon.

Till Svenska Dagbladet säger Läkarförbundets ordförande Eva Nilsson Bågenholm att det strider mot läkaretiken att göra avkall på kvaliteten.

– Det får stå för henne och hon har säkert inte läst mitt julbrev. Jag tycker hon ska läsa det och prata med mig. Det är inte allt som kostar pengar som är kvalitet. Vad kostar det till exempel att upprätthålla en väntelista? Det gagnar inte patienten, men kostar för oss, säger Sylvia Resch.

Har ni så bra kvalitet att ni kan tumma på den?
– Det är ett fult uttryck. Vi ska noga se igenom vad vi erbjuder och vad patienter inte har nytta av. Däremot ska det självklart inte gå ut över patientsäkerheten, säger Sylvia Resch.

Sylvia Resch säger själv att om man som chef känner att man inte klarar av sitt uppdrag, är det dags att släppa det. Men hon själv har inga planer på att sluta.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev