Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledarskap

Medicin kan fortsätta säljas utan försäkring

Publicerad: 16 februari 2011, 09:47

Medicin kan fortsätta säljas utan försäkring

Foto: Ill: Photos.com

Regeringen ger upp planerna på att stoppa oförsäkrade läkemedel i högkostnadsskyddet. Patienter kan därmed även i fortsättningen få läkemedel som innebär att de inte skyddas vid läkemedelsskador.


I fjol skrev läkemedelsindustrins branschorganisationer Lif och Föreningen för generiska läkemedel till regeringen. De ville uppmärksamma socialministern på att vissa läkemedel som säljs i Sverige inte omfattas av läkemedelsförsäkringen.

En del av dessa produkter ingår i högkostnadsskyddet vilket innebär att apotek kan tvingas sälja dem när läkemedel ska bytas mot den billigaste likvärdiga kopian.

Enligt de båda branschorganisationerna är patienter ofta helt ovetande om att de ibland får läkemedel som ger ett sämre försäkringsskydd vid en läkemedelsskada.

I april presenterade socialdepartementet ett förslag till ny lagstiftning. Den nya lagen skulle tvinga företag som vill sälja läkemedel som ingår i högkostnadsskyddet att ansluta sig till läkemedelsförsäkringen eller en likvärdig försäkring.

Tanken var att den nya lagen skulle börja gälla den 1 januari i år, men trots positiva remissvar har socialminister Göran Hägglund (KD) och hans stab gjort en kovändning.

– Vi kommer inte att lägga något förslag i närtid. Men vi följer utvecklingen och om vi ser en negativ trend av att allt färre ansluter sig till Läkemedelsförsäkringen så får vi ta upp frågan igen, säger Martin Kits, presschef hos Göran Hägglund.

Socialdepartementets jurister har avrått lagstiftning.

– Våra jurister säger att det i princip är omöjligt att skapa en heltäckande lagstiftning. Samtidigt riskerar vi att skapa ett alternativ som är sämre än läkemedelsförsäkringen. Det är en uppenbar risk att det skulle kunna bli så att läkemedelsföretag väljer att gå över till något annat alternativ och då har vi försämrat för patienterna.

Resonemanget tillbakavisas av Läkemedelsförsäkringens vd Anders Öhlén.

– Det handlar bara om hur tydliga kriterierna för vad som är en godtagbar försäkring är. Om kriterierna uttrycks tillräckligt tydligt av myndigheterna så finns inte den risken, säger han.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev