Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledarskap

Miljonnota för Västerbottens bristande informationssäkerhet: ”Lite väl hårt”

Publicerad: 17 oktober 2022, 13:28

Ivo konstaterar att Region Västerbotten saknar ett övergripande riskanalysarbete kopplat till lagen om informationssäkerhet för samhällsviktiga och digitala tjänster, LIS, och utdelar en stor sanktionsavgift.

Foto: Getty Images, TT

Region Västerbotten brister i informationssäkerheten. Det menar Ivo som nu kräver regionen på 1,2 miljoner kronor i sanktionsavgift.

Ämnen i artikeln:

Region VästerbottenIvoToppnyheter

Malin Wernström

malin.wernstrom@dagensmedicin.se


För ett år sedan påbörjade Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, ett tillsynsärende gällande Region Västerbottens informationssäkerhetsarbete. Efter att myndigheten bland annat konstaterat att Region Västerbotten saknar ett övergripande riskanalysarbete kopplat till lagen om informationssäkerhet för samhällsviktiga och digitala tjänster, LIS, har Ivo tagit beslut om att regionen ska betala en sanktionsavgift på 1,2 miljoner kronor. 

– Jag tycker att det är lite väl hårt med sanktionsavgiften. Vi har ett pågående arbete för att tydligare koppla riskanalyser mot den lagstiftning som Ivo hänvisar till, säger Tommy Svensson, regiondirektör i Region Västerbotten. 

Även regionens egna revisioner, utförda av konsultföretaget EY, har identifierat brister vad gäller it- och informationssäkerheten. Om det var Läkartidningen först att berätta.

Tommy Svensson säger att regionen nu ska se över skälen till Ivos beslut, och fundera på om de ska överklaga eller inte.

 – Vi har redan påbörjat ett arbete att tydligare koppla riskanalyserna till den lagstiftning som Ivo hänvisar till, säger han. 

Läs också: Nu inför Västerbotten digital vårdtjänst 

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här!   

Kommentarer publiceras efter granskning.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev