Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag10.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Ledarskap

Mindre smink i Blekinge

Publicerad: 2 April 2008, 13:34

Personalen på Blekingesjukhuset får inte måla sig för mycket. Smink stör patienterna och är en fara för hygienen. Det slås fast i landstingets nya hygienregler.


Kortklippta, omålade naglar. Uppsatt hår. Och lite smink. Så ska vårdpersonalen se ut, enligt Landstinget Blekinges hygienregler. Även långa skägg ska fästas upp.

Enligt hygiensjuksköterskan Lasse Hellström handlar det både om att hålla en god hygien och att patienterna blir störda av för mycket smink.

– Det handlar om att skapa en förtroendefull relation mellan patient och vårdanställd. Av samma skäl ska man inte ha orange hår, piercingar eller konstig klädsel, säger han.

Har patienterna klagat?

– Nej, men under mina 40 år i yrket har jag sett hur gamla människor reagerar. De kan bli helt upptagna av fenomenet, säger Lasse Hellström och poängterar samtidigt att problemet inte är större på Blekingesjukhuset än på andra sjukhus i landet.

Det var i samband med en översyn av hygienreglerna som frågan om vårdpersonalens utseende kom upp.

Vad spelar det för roll för hygienen om man har exempelvis mycket mascara på sig?

– Allt som man smetar på sig utvändigt på kroppen riskerar att falla av på ytor som ska vara rena. Det är väldigt klart och tydligt. Det gäller allt från nagellack till andra kosmetiska konstigheter, säger Lasse Hellström.

Det är upp till varje verksamhetschef eller avdelningschef att avgöra när någon varit för flitig med exempelvis läppstiftet.

– Man får använda lite humor och finess för att få budskapet att landa, säger Lasse Hellström.

Vårdförbundets representanter i Blekinge uppger att de ännu inte inte har fått några reaktioner från medlemmarna kring de åtstramade hygienreglerna.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev