onsdag29 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledarskap

Molekyl avslöjar ökad risk för typ 2-diabetes

Publicerad: 14 juni 2006, 14:21

Förhöjda nivåer av en molekyl vid namn RBP4 kan förutsäga om en person löper risk att drabbas av insulinresistens, ett tillstånd som kan leda till diabetes typ 2 och hjärt-kärlsjukdomar.


Det visar en studie som delvis gjorts i Sverige och som publiceras i dagens utgåva av tidskriften New England Journal of Medicine.

Tidigare försök på möss vid Harvard Medical School i Boston, USA, har visat att RBP4 kan orsaka insulinresistens. I den nu aktuella studien, som gjordes på personer i San Diego, USA, Leipzig, Tyskland och i Göteborg, ville forskarna se om sambandet gällde även människor.

I den första delstudien ingick människor med insulinresistens: de var antingen kraftigt överviktiga, hade försämrad tolerans mot glukos eller hade typ 2-diabetes. Deras nivåer av RBP4 jämfördes sedan med nivåerna hos normalviktiga, friska personer.

Det visade sig att alla personer som hade insulinresistens också hade höga nivåer av RBP4. Dessutom visade personerna med höga halter av denna molekyl ha olika tecken på det metabola syndromet, som förhöjt kroppsmasseindex, förhöjda blodfettsvärden och förhöjt blodtryck.

I en annan delstudie, som leddes av Ulf Smith, Ann Hammarstedt och Per-Anders Jansson vid Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg, undersöktes personer som var normalviktiga och hade normala blodsockernivåer, men som hade en stark ärftlighet för diabetes typ 2. Även dessa personer hade förhöjda nivåer av RBP4.

Till sist undersökte forskarna om motion kunde sänka RBP4-nivåerna hos studiedeltagarna med insulinresistens. Omkring två tredjedelar av dessa lyckades öka sin insulinkänslighet och då sjönk också nivåerna av RBP4. De som inte lyckades öka sin insulinkänslighet fick inte heller någon RBP4-sänkning.

I en kommentar förklarar forskningsledaren Barbara Kahn vid Harvard Medical School att dessa resultat visar att RBP4 är en användbar markör för typ 2-diabetes som framför allt kan användas för att förebygga sjukdomen.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev