Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledarskap

Myt att kejsarsnitten ökat bland förlossningsrädda

Publicerad: 10 maj 2006, 09:01

Kejsarsnitt på grund av rädsla har inte ökat mer än andra kejsarsnitt, och det är socialt utsatta kvinnor som förlöses med kejsarsnitt. Det är en av slutsatserna i en färsk rapport om svensk mödrahälsovård.


Arbetsgruppen för kvalitetssäkring i mödrahälsovården har sedan 1997 sammanställt statistik över svensk mödrahälsovård. Gruppen arbetar på uppdrag av Mösam, en sammanslutning av Sveriges mödrahälsovårdsöverläkare och barnmorskor. Årets rapport visar siffror för år 2004.

- Vi har korskört en del uppgifter och tycker oss ha så mycket på fötterna att vi kan påpeka en del saker, sådant som kan vara viktigt att ta upp till diskussion, säger Lillebil Högberg Hermelin, samordningsbarnmorska i Landstinget Dalarna och en av de ansvariga för rapporten.

Rädsla ingen orsak till kejsarsnitt  Något som arbetsgruppen speciellt pekar på är siffrorna över kvinnor som föder genom kejsarsnitt på grund av förlossningsrädsla.

En vedertagen uppfattning är att kvinnor blivit räddare och att kejsarsnitten ökar på grund av detta. Detta är en tankegång som punkteras i rapporten.

- Andelen kvinnor som förlöses med kejsarsnitt på grund av rädsla har inte tagit en större andel av det totala antalet snitt, säger Lillebil Högberg Hermelin.

Hon menar att siffran det ofta talas om när det gäller kejsarsnitt på grund av förlossningsrädsla, 11procent, är missvisande. Den visar hur stor andel av det totala antalet kejsarsnitt som beror på förlossningsrädsla. Men utslaget på samtliga födslar blir det 1,7 procent av kvinnorna som förlöses med kejsarsnitt på grund av rädsla.

- Våra siffror, i kombination med annan forskning, visar också att dessa kvinnor kommer från utsatta grupper, de röker mer och ammar mindre än andra kvinnor. De är redan rädda. Att sedan tre fjärdedelar av kejsarsnitten på grund av rädsla utförs på omföderskor visar att mycket kan göras främst vid omhändertagandet vid förlossning och uppföljning, säger Lillebil Högberg Hermelin.

Läkartid på vårdcentral minskade  Andra punkter som tas upp i rapporten är bland annat de kraftiga regionala skillnaderna i sjukskrivning av gravida - 22 procent i västra Östergötland mot 54 i Södertälje - och att den faktiska läkartiden på mödravårdscentraler i landet har minskat.

Nils Fryklund är verksamhetschef vid kvinnokliniken på Centrallasarettet i Växjö och ingår i Mösams arbetsgrupp.

- Vad gäller den minskande läkartiden så var syftet med den omstrukturering som genomförts att omfördela läkartid från det rutinmässiga läkarbesöket. På så sätt skulle läkaren kunna koncentrera sig på de komplicerade fallen. Det verkar ha minskat läkartiden generellt. Om det är ett problem vet vi inte, men det är viktigt att diskutera, säger Nils Fryklund.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev