lördag4 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledarskap

NKS modell liknar ingenting annat

Publicerad: 27 januari 2016, 07:26

Foto: Thinkstock Grafik: Elin Brander

Nya arbetssätt, strukturer, begrepp och chefer. Inför flytten till Nya Karolinska Solna möblerar sjukhusledningen om verksam­heten från grunden.

Ämnen i artikeln:

Nya Karolinska Solna, NKS

Den traditionella sjukhusorganisationen ställs på ända när Karo­linska universitetssjukhuset ändrar arbetssätt. Divisioner och kliniker ska bort. I stället blir det flöden, teman och funktioner.

– Ingen har prövat det här tidigare, det är något helt nytt. Naturligtvis finns en oro, utmaningar och risker, visst, men det är samtidigt oerhört spännande, säger Svante Norgren, i dag divisionschef för Astrid Lindgrens barnsjukhus, och förändringsledare för den sammanslagna barn- och kvinnosjukvården som flyttar in på Nya Karolinska Solna, NKS, i höst.

Verksamheten blir ett av de sju medicinska teman som skapas i den nya matrisorganisation som sjukhusledningen nu beslutat att genomföra.

Grundtanken är att det är patientflödet som ska styra verksamheten, inte tvärtom.

Därför ersätts dagens divisioner och kliniker med medicinska teman och funktioner som vårdar och behandlar patienten utifrån de behov som patienten har, vilket kan innebära att specialister från flera områden engageras i vården och samverkar, utan klinikgränser.

Som stöd till de olika medicinska temaområdena byggs specialfunktioner upp, som ska samarbeta med temaområdena.Funktionsområdena kan vara anestesi, operation, intensiv­vård, laboratorier, radiologi, eller sjukgymnastik och psykologverksamhet.

– Samtidigt som vi går över i det nya arbetssättet måste ju hjulen snurra. Därför är det viktigt att det finns en delaktighet från personalen. Jag tror att de flesta nu uppfattat vad som är på gång. Men utan delaktighet går det inte, säger Svante Norgren.

Sjukhusets läkarförening oroas över att kompetensområden fragmentiseras när kliniktillhörigheten försvinner och alla ska arbeta i flöden.

– Det kan helt enkelt bli svårt att hitta specialisterna om de är för utspridda i verksamheten och vi ställer oss undrande till hur utbild­nings­ansvaret för specialister kommer att fungera, säger Yvonne Dellmark, ordförande för föreningen.

Varje tema- eller funktionsområde leds av en chef som under sig har patientområdeschefer, patientflödeschefer, PFC, och omvårdnadschefer.
Patientflödescheferna får en viktig nyckelroll. Det är de som ansvarar för att patienten får den vård och de insatser som han eller hon be­höver, i samarbete mellan teman och funktioner.

– Men i kompetensbeskrivningen sägs ingenting om att patientflödeschefen ska vara en person med medicinsk kunskap, något som vi tycker är helt nödvändigt, säger Yvonne Dellmark.

Nyord på Nya Karolinska

■ Tema: Enhet som samlar ett antal patient­områden.
■ Patientflöde: Patientgruppens process genom vården.
■ Patient­flödes­chef: Chef för ett patientflöde.
■ Patient­flödes­team: Interdisciplinärt och internprofessionellt team kring ett patientflöde.
■ Omvårdnads­chef: Chef för en vårdyta.
■ Funktion: Sjukhus­övergripande organisation med likartad kompetens, till förfogande för patientflöden.
■ Funktions­chef: Chef för en funktion.
■ Operativ chef: Har övergripande ansvar för att koordinera strategiska planeringsprocesser.

MIA WÄRNGÅRD

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev