Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledarskap

Norsk rektor väntar KI

Publicerad: 1 februari 2017, 14:23

Den norska medicinprofessorn Ole Petter Ottersen föreslås bli ny rektor för Karolinska institutet.


Ämnen i artikeln:

Karolinska institutet

Det har varit dragkamp om KI:s nya rektor Ole Petter Ottersen. Så sent som den 10 januari lanserades han som kandidat till posten som rektor på Göteborgs universitet.

Men eftersom han var mer intresserad av uppdraget som rektor på KI avsade han sig den kandidaturen.

Nu går KI:s ordförande Mikael Odenberg ut med nyheten om att det blir KI som ser ut att få den eftertraktade norska professorn som rektor.

”Vår bedömning är att Ole Petter Ottersen har de ledaregenskaper som KI söker och förutsättningarna för att få med sig medarbetare, anställda och studenter i kommande förändringsarbete. Han har därtill såväl erfarenhet av att leda ett stort universitet som en egen forskning av betydande höjd”, skriver Mikael Odenberg på sin blogg.

Ole Petter Ottersen är rektor vid Oslo universitet sedan 2009, ett förordnande som löper ut senare i år.

Han är född 1955, läkare och har drivit flera stora forskningsprojekt samt haft flera internationella förtroendeuppdrag, exempelvis som sakkunnig i olika universitetsutvärderingar.

När han föreslogs som rektor för Göteborgs universitet sade Ole Petter Ottersen sig vara glad över förtroendet och såg fram emot att arbeta med universitetets utveckling.

I dag väljer Ole Petter Ottersen att inte kommentera turerna kring rektorstillsättningarna eller förslaget att istället ta uppdraget på Karolinska institutet.

På Göteborgs universitet är besvikelsen i dag stor . ”En studie i svek och ohederlighet som skadar hela den svenska akademien”, skriver medlemmar ur rekryteringskommittén i Göteborgs-Posten.

Det är den så kallade hörandeförsamlingen på KI som vid ett möte den 14 februari samråder och föreslår regeringen att utse Ole Petter Ottersen.

Redan till halvårsskiftet ska han kunna vara på plats.

Relaterat material

Ex-rektor anmäler KI och Heckscher

Ett år efter Experimenten – så vill forskningsministern återskapa förtroendet

MIA WÄRNGÅRD

Ämnen i artikeln:

Karolinska institutet

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev