Ledarskap
Ny databas samlar uppgifter om medicinska prövningar
Publicerad: 23 maj 2007, 13:38
Det ska bli lättare för förskrivare och allmänhet att ta del av information om kliniska prövningar. Via sajten Fass.se finns nu möjlighet att se läkemedelsföretagens uppgifter om nya läkemedelsprövningar.
Det är Läkemedelsindustriföreningen, Lif, som utvecklat läkemedelssajten Fass.se ytterligare för både sjukvårdspersonal och allmänhet. Via en databas som lanserades i förra veckan ges snabb information om både pågående och avslutade kliniska prövningar i hela världen.
Under sajtrubriken Framtidens läkemedel ges en redovisning av inriktningen på forskningen inom ett 50-tal sjukdomsområden. Redovisningarna bygger på dokumentet Medicines for mankind, som publicerats av den europeiska läkemedelsbranschorganisationen European federation of pharmaceutical industries and associations, EFPIA. Texterna har sedan översatts till svenska och granskats av Fass medicinska expertgrupp.
Ytterligare sjukdomsområden kommer att läggas till på sajten under våren och hösten. Varje sjukdom kommer att få direktlänkar till pågående och avslutade kliniska prövningar för sjukdomen.
– Detta är ett led i läkemedelsindustrins strävan att vara så transparent som möjligt med vad man har på gång. Via sajten är det lätt att se var i världen det pågår medicinska prövningar inom ett särskilt område. Den som är intresserad av att delta i en klinisk prövning som pågår kan få fram kontaktuppgifter till de ansvariga, säger Per Manell, chef för Fass-verksamheten och IT-chef på Läkemedelsindustriföreningen, Lif.
Sökbart på svenska
Han månar om att så mycket som möjligt av informationen om de kliniska prövningarna ska vara tillgänglig på svenska, men Fass.se har även lagt in en direktlänk till den internationella branschorganisationen, The International Federation of Pharmaceutical Manufacturers and Associations, IFPMA:s hemsida som via portalen Clinical trials portal, CTP, ger möjlighet att söka kliniska prövningar med resultaten presenterade på engelska, tyska, spanska, franska och japanska.
Från Fass.se går det annars att söka med svenska ord i CTP. Resultatet av sökningen blir en sammanfattning på engelska. Men för att göra det lättare att förstå informationen har Fass.se försetts med en översättningstjänst som förklarar engelsk läkemedelsterminologi.
Hjälp för patientorganisationer
Framför allt tror Lif att de ökade sökmöjligheterna ska vara till gagn för specialistläkare på olika områden.
– En läkare som har svårt att hitta behandlingar eller lösningar för en patient kan själv, eller tillsammans med patienten, informera sig om vilka försök som pågår och vad som är på gång. De kanske kan hitta någon klinisk prövning som patienten kan delta i. Även patientorganisationerna tror jag kommer att ha glädje av sökmöjligheten, säger Per Manell.
Fass.se har fyra miljoner besökare i månaden, 60 procent av dem är vårdpersonal. Sajten är, enligt Per Manell, unik i sitt slag och han hoppas att den lösning som Lif utvecklat med utökade sökmöjligheter för kliniska prövningar ska vara föregångare för andra länder.