Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledarskap

Ny politisk organisation ska bryta dödläget i Gävleborg

Publicerad: 26 februari 2009, 14:54

Ny politisk organisation ska bryta dödläget i Gävleborg

För att få till en fungerande ledning planerar Landstinget Gävleborg att göra om hela den politiska organisationen.


Landstinget Gävleborg har stått utan fungerande ledning sedan december förra året, då den socialdemokratiska landstingsledningens budgetförslag röstades ned i fullmäktige. Trots intensiva kontakter mellan partierna har det inte gått att få till en fungerande majoritet.

För att bryta dödläget planeras nu en politisk omorganisation.

Enligt ett förslag som har klubbats av landstingets demokratiberedning ska landstingsstyrelsen få mer makt och utökas med fler ledamöter. Samtidigt läggs hälso- och sjukvårdsnämnden samt service- och fastighetsnämnden ned.

Enligt Arbetarbladet siktar socialdemokraterna på att bilda ny majoritet tillsammans med miljöpartiet och centerpartiet. Syftet med den nya organisationen sägs vara att möjliggöra nyval till nämnderna. På så sätt skulle socialdemokraterna kunna locka till sig centern genom att erbjuda partiet fler tunga uppdrag.

– Ska vi ingå i en majoritet och ta ansvar måste vi också ha inflytande över alla delar, säger oppositionsrådet Björn Brink (c) till Arbetarbladet.

Tanken är att den nya organisationen ska klubbas i landstingsfullmäktige redan om en månad. Partierna som inte är tänkta att ingå i den nya majoriteten rasar mot den snabba processen, men landstingsfullmäktiges ordförande Björn Forsling (s) försvarar agerandet.

– Ur demokratisk synvinkel är det inte idealiskt att det går så snabbt. Men när man står vid stupet måste man göra något, säger han till Arbetarbladet.

Relaterat material

Politiskt dödläge i Gävleborg

Ledningen för Landstinget Gävleborg hoppar av

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev