Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

söndag09.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Ledarskap

Nya apparater ska ha speciell bevakning

Publicerad: 21 mars 2006, 12:16

Sjukvården måste vara extra försiktig med nya medicintekniska produkter. Enligt Socialstyrelsens kvalitetsföreskrifter ska det finnas en speciell bevakning av apparater som är nya.


Det är företagens ansvar att se till att sjukvården får bra bruksanvisningar på de medicintekniska produkter som lanseras.

- Men det är alltid svårt med bruksanvisningar eftersom de har så olika kvalitet. Egentligen ska man alltid gå igenom dem ordentligt och klaga hos tillverkaren om något är otydligt, men ofta tror man att den är bra eftersom tillverkaren har detta ansvar, säger Lars Asteborg, medicinteknisk samordnare på Socialstyrelsen.

Ofta hänvisas till att det inte är apparaterna det är fel på utan användandet.

Men hur svåranvända får produkterna vara?

- När det gäller detta så finns det nya standards om användarbarhet som tillverkarna ska rätta sig efter, säger Lars Asteborg.

Ska ha ett fungerande system  Han vill inte uttala sig om metoden med ST-analyser vid förlossningar eftersom han inte är insatt i frågan.

- Men när sjukvården inför nya metoder måste den ha speciell bevakning på detta. Hur länge detta ska göras bedömer verksamhetschefen som ska säkerställa patientsäkerheten, säger han.

En arbetsgrupp med representanter från branschorganisationen Swedish Medtech och Läkemedelsverket arbetar nu för att användarvänligheten för medicintekniska produkter ska bli bättre när det gäller bruksanvisningar och begrepp.

- Detta för att underlätta när ny apparatur införs inom sjukvården, säger Kjell Alenius, vd för Swedish Medtech.

Cecilia Bohlin

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev