Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledarskap

Nya beslut om Vioxx dröjer

Publicerad: 27 december 2007, 17:52

Det är ännu oklart om fler patienter ska kunna få ersättning för biverkningar av Vioxx. En särskild arbetsgrupp har presenterat sin utredning – men ett vägledande beslut kommer tidigast under våren.


I februari tillsatte Läkemedelsskadenämnden en arbetsgrupp som skulle granska de senaste forskningsrönen angående Vioxx-biverkningar. Syftet var att se om det finns ny information som bör ändra försäkringens bedömningar om vem som har rätt till ersättning.

I dag kräver Läkemedelsförsäkringen att behandlingen med Vioxx ska ha pågått i minst 18 månader för att patienten ska få ersättning. Men ny forskning har visat att risken för hjärtinfarkt och stroke kan öka betydligt tidigare.

I början av december presenterade arbetsgruppen sin rapport för Läkemedelsskadenämnden – innehållet vill nämnden dock inte avslöja.

– Den här rapporten är arbetsmaterial som ska ligga till grund för nämndens beslut i de enskilda ärendena. Det är inget som vi kan lämna ut, säger Lena Mariani, föredragande i Läkemedelsskadenämnden.

Men kan du säga om den här rapporten ger några nya rekommendationer?

– Nej, tyvärr. Dessutom har vi bett om lite kompletteringar.

Läkemedlet Vioxx drogs tillbaka 2004 eftersom det kan öka risken för hjärtinfarkt och stroke. I USA har tusentals patienter stämt läkemedelsföretaget Merck och för ett par veckor sedan kom beskedet att företaget kommer att betala ut över 30 miljarder kronor i skadestånd.

I Sverige har 142 patienter hittills skickat in en skadeanmälan till Läkemedelsförsäkringen. Tio patienter har fått ersättning från försäkringen, tre patientfall är ännu inte beslutade och övriga har fått avslag. Ett 30-tal patienter har begärt överprövning till Läkemedelsskadenämnden. Enligt Lena Mariani räknar nämnden med att fatta beslut om dessa överprövningar under våren. Först då blir det klart om nämnden anser att det finns anledning att ändra bedömningsgrunderna i försäkringen.

Eva Benson Lindholm, vd i Läkemedelsförsäkringsföreningen, har tidigare sagt att nya rekommendationer från arbetsgruppen skulle kunna leda till att alla som fått avslag på sina skadeanmälningar ska få ny bedömning utan att behöva överklaga till nämnden. Men även hon säger att det är för tidigt att uttala sig om ändrade bedömningar när det gäller Vioxx.

– Det är nämndens bedömning i de enskilda fallen som blir någon form av vägledning för hur man ska se på de här frågorna. Jag hoppas att det ska bli tydligt så snart som möjligt under våren, säger Eva Benson Lindholm.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev