Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledarskap

Oklar riktning sedan S tagit kontrollen

Publicerad: 24 juni 2015, 04:00

Socialdemokraterna har tagit makten över svensk sjukvård. Men någon röd revolution har det inte blivit. Snarare ett rött stigfinnande där vägen framåt fortfarande är oklar.


På årets maktlista är sex av namnen på topp tio socialdemokrater. Längre ner på listan finns ytterligare nio. Förra året fanns endast sju social­demokrater bland de 100 namnen på listan och bara en bland de översta tio. Att partiet har kopplat greppet om svensk sjukvård efter valet i höstas är ingen överdrift.

Men även om Socialdemokraterna har den formella makten över vården, tycker många att de inte använder den tillräckligt. På socialdepartementet, där sjukvårdsminister Gabriel Wikström och hans statssekreterare Agneta Karlsson styr över sjuk­vården, tycker vissa att det händer för lite. ”Tjänstemännen på socialdepartementet är frustrerade för att de inte får några besked”, säger en av de makthavare som Dagens Medicin har träffat. Flera andra har en liknande bild och tycker att beslutsordningen på departementet är otydlig.

Gabriel Wikström inledde optimistiskt när han gick till riksdagen med förslaget att avskaffa det ­obliga­toriska vårdvalet i primärvården. Men där blev det tvärnit och han tvingades dra tillbaka förslaget efter kritik från lagrådet. Riksdagen har sedan upp­manat honom att inte komma tillbaka med något nytt förslag i frågan. Hanteringen av vårdvalsfrågan ledde dessutom senare till kritik från konstitutionsutskottet. Den minan vill Gabriel Wikström inte gå på igen. Därför talar mycket för att han håller sig till förslag som han kan få in i budgeten och få igenom i riksdagen eller sådant som inte behöver passera riksdagen, som att tillsätta en kommission för jämlik hälsa.

Även om han i intervjun på nästa uppslag säger att han inte räds riksdagsläget, är det troligen först i höstens budget som vi får se skarpa vårdförslag från regeringen. Där lär bland annat professionsmiljarden till kompetensutveckling och kompetensförsörjning finnas med i någon form. Den fanns med redan i förra årets budgetförslag som föll i riksdagen. Det är pengar som välkomnas av vårdens fackförbund. Dem har regeringen en tät dialog med, vilket märks på årets maktlista där de fackliga företrädarna stiger.

Den nya regeringen är rödgrön. Men de gröna in­slagen i vårdpolitiken är svåra att hitta. ”Miljö­partiet är ointresserat av vårdfrågorna” säger en ledande socialdemokrat. Det håller inte miljö­partisterna med om. Men faktum är att det är svårt att hitta någon miljöpartist med en agenda för sjukvården. Den enda som tar sig in på årets maktlista är Anders Åkesson, regionråd i Skåne.

I stället finns det desto fler socialdemokrater med en agenda för sjukvården. I regeringen har Gabriel Wikström fått konkurrens av partikamraten civil­minister Ardalan Shekarabi som tar sig in på en femte­plats på maktlistan. Han har lagt beslag på den tunga frågan om vinster i välfärden och har dessutom blåst nytt liv i regionfrågan.

På plats tio finns Helene Hellmark Knutsson, minister för högre utbildning och forskning. Förväntningarna på henne är höga då hon kommer från landstingspolitiken. Hon har tagit några steg mot att infria dem genom att skicka ut utredningen om ny läkarutbildning på remiss och att tillsätta Anders Lönnberg som nationell life science-samordnare. Dessutom kommer socialförsäkringsminister Annika Strandhäll och barn- och äldreminister Åsa Regnér (plats 11 respektive 25 på listan) att vilja vara med och samsas om makten över vårdfrågorna.

Även i Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, har Socialdemokraterna kontrollen. I den rödgröna SKL-majoriteten är det de S-märkta landstings­politikerna Anders Henriksson (plats 3) och Dag Larsson (plats 6) som står vid rodret när det handlar om sjukvård. Flera av de makthavare som Dagens Medicin har talat med säger att de båda vill stärka den politiska makten över vårdfrågorna inom SKL. Det kan så småningom innebära mindre makt för topptjänstemännen på SKL som listans nummer fyra Hans Karlsson och nummer nio Håkan Sörman.

Ute i landet styrs 16 av 21 landsting och regioner av en S-ledd koalition. Men någon röd revolution med dramatiska förändringar av sjukvården har det inte blivit där Socialdemokraterna tagit över efter valet. Kanske väntar många fortfarande på att den röda ledningen i regeringen och på SKL ska peka ut riktningen. Det behöver ske i höst. Annars riskerar socialdemokratin att tappa greppet och initiativ­kraften i sjukvårdsfrågorna.

Relaterat material

Maktlistan 2015

Ministern har laddat klart

Raskare väg till ministern ökar fackens makt

Patienternas språkrör stärker sitt inflytande

SAMUEL ÅSGÅRD

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev