Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledarskap

Oklart om miljardsatsning minskade vårdköer

Publicerad: 22 april 2005, 11:56

Regeringen satsade 3,75 miljarder kronor på att få landstingen att korta köerna till sjukhusvården. Men regeringen vet inte om köerna verkligen har minskat.


Riksrevisionen kritiserar i en rapport som presenterades i dag, fredag, hur regeringen har genomfört satsningen på att öka tillgängligheten i sjukvården.

Bidragen till landstingen har inte fördelats efter prestation, vilket riksdagen beslutade. I stället har pengarna betalats ut som ett allmänt bidrag till landstingen, oavsett hur mycket landstingen ansträngt sig för att korta köerna, slår Riksrevisionen fast.

Regeringen har inte heller mätt effekterna eller utvärderat satsningen. Det är därför osäkert vad pengarna har använts till och om väntetiderna har minskat, påpekar Riksrevisionen.

- Allmänheten har rätt att veta hur det står till med väntetider och tillgänglighet i vården, säger riksrevisor Eva Lindström och kräver en nationell uppföljning inför liknande satsningar i framtiden.

Statssekreterare Mikael Sjöberg (s) på socialdepartmentet medger i ett pressmeddelande att det finns vissa delar i styrning och uppföljning av tillgänglighetssatsningen som "kunde ha gjorts på ett annat sätt" och lovar att införandet av en nationell vårdgaranti den 1 november ska följas upp av Socialstyrelsen.

- Men det viktigaste är att satsningen har inneburit en välbehövlig injektion som väsentligt förbättrat patienternas tillgång till vård, säger Mikael Sjöberg.

Tillgänglighetssatsningen innebar att regeringen under 2002, 2003 och 2004 delade ut 1,25 miljarder kronor per år till landstingen för att de skulle korta köerna till sjukhusvård.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev