Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag16.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Ledarskap

Patienter som åberopar vårdgarantin hamnar först i kön

Publicerad: 2 April 2008, 07:19

Överviktsenheten vid Akademiska sjukhuset låter patienter som åberopar vårdgarantin gå före andra patienter i vårdkön. – Den som skriker högst får gå före i kön. Det är oacceptabelt, säger sjuksköterskan Eva Strignert.


Överviktsenheten vid Akademiska sjukhuset i Uppsala har cirka 150 patienter som väntar på att få en utredning om de ska ­opereras eller inte. Kötiden för att få en utredning har som längst varit ett år och kön för att få en operation på kirurgkliniken lika lång.

Från den 1 mars har överviktsenheten infört en ny organisation för att på ett effektivare sätt ta hand om patienterna och kapa köerna. Men vårdpersonalen på överviktsenheten har reagerat mot att patienter i kön bemöts olika. Sjuksköterskan Eva Strignert har skrivit till socialdepartementet och påtalat att patienter som åberopar vårdgarantin får gå före de andra patienterna i vårdkön.

”Med den policyn och med de ytterligt små läkarresurser vi har kommer de tysta i kön aldrig fram, vilket är både oetiskt och orättvist”, skriver Eva Strignert till socialminister Göran Hägglund (kd).

– Vi som jobbar här och ska möta patienterna skäms, säger hon till Dagens Medicin.

– Ledningen har glömt de etiska prioriteringar som finns. Vi vill inte gå bakom ryggen på våra patienter, eftersom vi har försäkrat dem om att de ska få vård i turordning.

”Det finns en viss orättvisa”
Uppgiften om att patienter som åberopar vårdgarantin i ett antal fall har gått före övriga patienter bekräftas av överläkare Margareta Öhrvall, verksamhetschef med ansvar för överviktsenheten fram till i måndags, den 31 mars, då hon fick ett nytt chefsjobb på Akademiska sjukhuset.

– Vi betar av vår gamla kö på alla tänkbara längder och bredder. Ringer det någon i kön så försöker vi plocka in den patienten, om det finns en lucka. Åberopar man vårdgarantin kan man då komma före dem som inte åberopar den. Därför kan det bli lite olika väntetider.

Men är det inte orättvist mot dem som inte åberopar vårdgarantin?

– Jo, det finns en viss orättvisa. Men jag har vänt och vridit på det här, och hur man än gör blir det orättvisor. Då har det här varit en rimlig lösning för en begränsad tid och ett begränsat antal patienter för att få det hela att rulla undan så fort som möjligt.

Men hur stämmer detta med intentionerna i den nationella vårdgarantin?

– Skulle allt ha varit helt rättvist skulle man ha en gemensam kö för hela Sverige och satt alla patienterna i en enda lång radda. Och det går ju inte.

Roger Molin, biträdande chef på avdelningen för vård och omsorg på Sveriges Kommuner och Landsting, förklarar att vårdgarantin inte gör skillnad på den som åberopar denna och andra patienter.

– Det ska absolut inte vara så att det bara är de som åberopar vårdgarantin som ska omfattas av den. Vårdgarantin gäller för alla, säger han.

– Löftet från regeringen och landstingen är att vården ska erbjuda behandling inom 90 dagar. Och klarar vård­givaren inte av det på den egna kliniken ska man informera om och praktiskt hjälpa patienten att få behandlingen någon annanstans.

Om vissa patienter för gå före kön just för att de åberopar vård­garantin – strider det mot reglerna?

– Har man ett system lokalt där bara vissa råkar känna till vårdgarantin, åberopar den och därmed får kortare väntetid – det är klart att det i så fall är en tveksam hantering.

Roger Molin känner inte till hur vanligt detta är i den svenska sjukvården.

– Men vi vet att patienterna i alldeles för liten utsträckning får reda på vilka rättigheter och valmöjligheter de har genom vårdgarantin. Och vi vet att även vårdpersonal har bristande kunskaper om vad som gäller.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev