Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag24.01.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Ledarskap

Patologer flyr Sunderby sjukhus

Publicerad: 12 Januari 2007, 09:18

Sunderby sjukhus i Norrbottens läns landsting rekryterar patologer. Detta efter att två av tre specialister nyligen sagt upp sig.


Ämnen i artikeln:

Norrbottens läns landstingSunderby sjukhus

Birgitta Svensson, verksamhetschef för avdelningen för patologi och cytologi, beklagar att de båda medarbetarna lämnar Sunderby sjukhus men säger att förhandlingar med ersättare redan är igång.

– Vi jobbar med kortsiktiga och långsiktiga lösningar parallellt. Till en början kan det bli så att vi hyr in personal, men enheten för patologi kommer absolut att finnas kvar, säger hon.

I december sade chefspatologen på Sunderby sjukhus mellan Boden och Luleå, Peter Kárloyi, upp sig och igår bekräftades att även hans kollega Juan José Badani lämnar sin tjänst längre fram i vår.

Många blev rädda att enheten för patologi skulle tvingas stänga eftersom det i nuläget bara kommer att finnas en specialist på området kvar, vilket skulle påverka bland annat bröstcancerkirurgin.

Varje år genomförs cirka 150 bröstcanceroperationer med sentinel node-teknik på Sunderby sjukhus, en metod där patologen har en nyckelroll.

Metoden går ut på att läkarna under operationen testar lymfkörtlarna i armhålan för att undvika att operera bort friska lymfkörtlar och denna viktiga uppgift görs av en patolog.

Angelica Pannes är överläkare vid kirurgen på Sunderby sjukhus och teamansvarig för bröstkirurgi.

– Jag känner mig orolig, vi är helt beroende av att det finns en fungerande patologiavdelning på plats. Jag hoppas att situationen löser sig, säger hon.

Det är brist på patologer i hela landet, samtliga tre specialister som hittills jobbat på Sunderby sjukhus hade rekryterats utomlands.

Birgitta Svensson vill inte gå in i detalj på var rekryteringen sker nu, men förhandlingar pågår med två personer. I ett längre perspektiv planerar Sunderby sjukhus att starta en ST-läkarutbildning i samarbete med Norrlands universitetssjukhus i Umeå med fyra platser, två på respektive sjukhus.

– Om folk rotar sig redan under utbildningstiden är det större chans att de stannar här, säger Birgitta Svensson.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev