tisdag7 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledarskap

Pengar är inte allt vid val av sjukhus

Publicerad: 15 september 2005, 13:02

För Kristoffer Södersten och Elin Bengtsson var den höga lönen mest en bonus när de valde att göra AT på Värnamo sjukhus. Det viktigaste var att få vara på ett mindre sjukhus där de verkligen kunde göra nytta.


Din tid är värdefull - så står det i annonsen som ska locka blivande AT-läkare att göra sin tjänst hos Landstinget i Jönköpings län. Eftersom tid också är pengar erbjuder Värnamo sjukhus en ingångslön på 28 000 i månaden, jämfört med lägstalönen som ligger på 21 500 kronor.

Föredrar mindre sjukhus  Men det var inte bara den höga lönen som gjorde att Kristoffer Södersten sökte sig till just Värnamo när han skulle påbörja sin AT för drygt ett år sedan. Att få vara på ett medelstort sjukhus, där det finns större möjlighet att vara med och lära sig mycket, var också viktigt.

Kristoffer Södersten har tidigare jobbat på de stora sjukhusen i Göteborg och Stockholm och han tycker att sjukhus på mindre orter har många fördelar.

- Tillgången på vård är bättre här och det finns en närhet till patienterna som saknas i storstäderna. Men visst är lönen viktig också. Eftersom jag läste grundutbildningen i Lund hade jag gärna stannat kvar i Skåne om Region Skåne erbjudit samma villkor som landstinget i Jönköping, säger Kristoffer Södersten.

För Elin Bengtsson, som påbörjade sin AT i Värnamo för knappt en månad sedan, var det sjukhusets geografiska läge som vägde tyngst vid valet av AT-plats eftersom hon är uppvuxen i trakten. Hon hade jobbat på Värnamo sjukhus tidigare och visste att hon skulle trivas.

- Det är lagom stort och som AT får man ta lagom mycket ansvar. Det spelar verkligen roll att man är här och man känner att man gör nytta. Att lönen är bra var förstås ingen nackdel heller. Det är väldigt bra stämning bland kollegorna här också. Jag känner mig verkligen välkommen, säger Elin Bengtsson.

Kristoffer Södersten tycker också att det på Värnamo sjukhus finns en positiv anda som han saknade i Lund.

- Att ett landsting erbjuder så hög lön visar att man har en framtidstro och vill anställa fler framöver. På många ställen känns det som om man borde vara tacksam för att man får jobb, oavsett vad lönen är. Här tycker de verkligen att det är kul att man kommer hit, säger han.

Camilla Wernersson

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev