Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledarskap

Pengar underlättade bantning

Publicerad: 11 december 2008, 14:28

Pengar underlättade bantning

Ekonomiska belöningar kan vara ett effektivt sätt att få överviktiga patienter att gå ned i vikt. Det visar en färsk studie från USA.


Erfarenheten visar att det kan vara svårt att motivera personer till uppoffringar om belöningen inte kommer förrän långt senare. Därför beslutade en forskargrupp vid University of Pennsylvania i USA att betala en grupp överviktiga försökspersoner för att gå ned i vikt.

Resultatet presenteras i den vetenskapliga tidskriften Jama.

De 57 försökspersonerna delades in i tre grupper och fick i uppdrag att försöka gå ned 7,26 kilo på fyra månader. Bland deltagarna i en grupp lottades det ut vinster som de bara fick hämta ut om de lyckades gå ned. Deltagarna i den andra gruppen satsade en liten summa egna pengar som de förlorade om de inte lyckades. Däremot fick de en ekonomisk bonus om de var framgångsrika.

Deltagarna i den tredje gruppen erbjöds ingen annan belöning än en smalare midja.

När försökspersonerna vägdes efter fyra månader hade deltagarna i lotterigruppen gått ned med i genomsnitt 6 kilo. Motsvarande notering för dem som satsade egna pengar var 6,4 kilo. Deltagarna i kontrollgruppen hade däremot bara gått ned 1,8 kilo.

Forskarnas slutsats är att de ekonomiska belöningarna faktiskt gav avsedd effekt. Däremot krävs det ytterligare studier för att avgöra om metoden är effektiv även på längre sikt.

Abstract online i Jama

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev