Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledarskap

Person utifrån trolig efterträdare

Publicerad: 10 januari 2008, 12:43

Det kan bli en person utanför landstinget som tar över efter Chris Heister på posten som finanslandstingsråd i Stockholm. På söndag startar nomineringskommittén det formella arbetet med att hitta en efterträdare.


Arbetet leds av Erik Langby, förbundsordförande (m), Stockholms län. Enligt honom är det sällan det finns någon på förhand given person.

- Vi gör en ordentlig genomgång av de personer som finns. Dessutom går vi ut internt och talar om vilka som har hand om processen så att folk kan höra av sig med förslag, säger Erik Langby.

Moderaternas landstingsgrupp i Stockholm tar sedan ställning den 7 februari. Efterträdaren utses slutligen av landstingsfullmäktige den 12 februari och börjar sitt nya  jobb 1 mars.

Enligt uppgifter till Dagens Medicin blir efterträdaren troligtvis en person som i dag inte sitter i landstinget, eftersom man vill ha någon med större politisk erfarenhet och bredd. Ett önskemål är att efterträdaren har erfarenhet från kommunsektorn och kan kommunal ekonomi. Dessutom ska personen ha varit med ett tag, ha gott renommé, hög integritet och goda ledaregenskaper.

 Däremot spelar det mindre roll om det är en man eller en kvinna.

 Nuvarande trafiklandstingsrådet Christer G Wennerholm nämns som en tänkbar kandidat. Å andra sidan representerar han staden och av tradition vill man att finanslandstingsrådet är bosatt någon annanstans i länet, även om det inte är skrivet i sten.

Relaterat material

Chris Heister utsedd till landshövding i Västerbotten

"Kunde inte tacka annat än ja"

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev