Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledarskap

Personalen på Visby lasarett rasar mot nedskärningar

Publicerad: 4 november 2008, 14:29

Omkring 50 tjänster ska bort från Visby lasarett på Gotland. Sjukhusledningens sätt att genomföra nedskärningarna har skapat stor oro bland de anställda.


Ämnen i artikeln:

Region GotlandVisby lasarett

Gotlands kommun vill minska bemanningen på Visby lasarett med mellan 40 och 50 tjänster. Hälso- och sjukvårdsförvaltningen har tilldelats 20 miljoner kronor som ska användas till att betala ut avgångsvederlag och avtalspension.

– Vi ska inte säga upp någon. I alla fall inte bland de fast anställda. Bland vikarierna kan jag inte garantera något, säger sjukhuschefen Jan Carlson till Gotlands Allehanda.

Trots att det inte blir några uppsägningar har besparingarna skapat både oro och ilska bland sjukhusets personal. De anställda är upprörda över att de måste söka sina egna jobb på nytt och över att flera heltidstjänster förvandlats till deltidstjänster.

– Vi tänker kämpa mot det med alla tillgängliga medel. Vi anser att det hela är omoraliskt och vi har förklarat att vi är oeniga med arbetsgivaren, säger Vårdförbundets lokala ordförande Maria Ahlmark till Gotlands Allehanda.

Avdelningscheferna på sjukhuset är också kritiska. Flera av dem har fått sitta med och besluta om nedskärningarna mot sin vilja. Dessutom har fyra avdelningschefer fått sluta själva när organisationen har bantats.

– Vi har alla mått så fruktansvärt dåligt under hela processen, och gör det fortfarande. Men vi har inte fått någon hjälp alls, säger en av dem som är kvar till Gotlands Allehanda.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev