torsdag9 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledarskap

Prisade läkare vill se högre utdelning för duktiga handledare

Publicerad: 15 september 2005, 13:30

Handledning av AT- och ST-läkare borde ge bättre betalt och vara mer meriterande. I dag gör många handledare ett viktigt jobb utan att få något för det. Det anser Stina Nyblom och Kjell Bergdahl som blev årets handledare 2004.


Det var vid Svenska läkaresällskapets riksstämma i Göteborg förra året som Stina Nyblom och Kjell Bergdahl fick ta emot Läkarförbundets handledarpris på 10 000 kronor.

Priset delas ut varje år för att stärka handledningens status och går till två av dem som tidigare under året mottagit handledarpriser som de lokala avdelningarna av Sveriges yngre läkares förening, Sylf,  delar ut.  

Kjell Bergdahl, som är hudläkare på Falu lasarett, fick priset "för att han med outtröttlig energi och tålamod alltid finns tillgänglig för frågor kring patientfall, alltid tar sig tid att se patienter tillsammans och söka kunskap".

Just tålamod och tid tycker Kjell Bergdahl är bland det viktigaste en handledare kan ge, förutom att följa de specifika krav som finns på handledningen.

- Man måste alltid finnas till hands, inte bara någon gång i veckan. Det är viktigt att man kan ha dagliga diskussioner och svara på frågor när patienten är på plats. Jag hade själv en jättebra mentor och jag försöker alltid behandla de unga läkarna så som jag själv ville bli behandlad under AT-tiden, säger Kjell Bergdahl.

Inget extra betalt  Den tid det tar att vara handledare ger ofta inte utdelning i form av pengar. Trots att handledaren måste lämna sin mottagning får han eller hon inget extra betalt för sitt mentorskap, något som Kjell Bergdahl skulle vilja ändra på.  - När facket frågar om man har några skäl till löneförhöjning brukar jag svara att jag vill ha mer betalt eftersom jag är handledare, men hittills har det inte fungerat, säger Kjell Bergdahl.

Alla passar inte som handledare  Stina Nyblom, anestesiolog, tycker att handledarskapet borde premieras mer eftersom det tar så mycket tid. Som det ser ut i dag ger handledningen inga meriter alls och erfarenheter av handledarskap är oftast inget som efterfrågas vid exempelvis anställningsintervjuer.

I stället förväntas det mer eller mindre att alla ska vara handledare vilket gör att kvaliteten på mentorerna varierar.   Stina Nyblom tycker inte att någon ska tvingas in i ett handledarskap utan tror att en handledare måste brinna för uppgiften för att resultatet ska bli bra. Själv tycker hon att det är en ära att vara handledare, eftersom en bra handledning är det mest värdefulla som går att få under sin utbildning.

- Det är mycket värt att få lära sig ett yrke den vägen eftersom en handledare inte bara är till för att förmedla fakta, säger Stina Nyblom.

En minst lika viktig funktion är att hjälpa de färska läkarna  till rätta i läkarrollen.

- Jag inspirerades mycket av den handledare jag hade när jag forskade. Han var väldigt karismatisk och duktig på att överföra sin kunskap på ett pedagogiskt sätt. Personkemin stämde mellan oss och det tror jag är viktigt för ett lyckat handledarskap, säger Stina Nyblom.

När hon fick priset "för att hon genom en aktiv dialog kring dagens läkarroll och personlig utveckling inspirerar, uppmuntrar och stödjer ST-läkare i deras yrkesroll" var Stina Nyblom vårdenhetsöverläkare på anestesi- och intensivvårdskliniken vid Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg.

I dag är hon kvalitetsansvarig för sjuksköterskor på det norska företaget Legevisitten och jobbar med handledning i en annan form: kontroll och vidareutbildning av sjuksköterskor som arbetar på Statoils oljeplattformar ute i Nordsjön.

- Jag hade jobbat länge inom den offentliga sektorn och kände mig mogen för något nytt. Så blev jag erbjuden det här jobbet och tyckte det lät spännande, berättar Stina Nyblom.

Kjell Bergdahl har hjälpt nykläckta allmänläkare till rätta på hudkliniken i Falun sedan han började arbeta där 1979.  Att det var han som blev mentor på kliniken när handledningen formaliserades på 1990-talet var egentligen mest för att det var ont om folk och någon måste ju ta hand om utbildningen.

- Det var inte så mycket att välja på helt enkelt. Men jag tycker ju om att lära ut saker också, berättar Kjell Bergdahl.

Givande även för mentorn  Stina Nyblom och Kjell Bergdahl är överens om att handledarskapet inte bara är viktigt för AT- och ST-läkarna, utan även ger mycket för mentorerna. Framför allt är det ett bra sätt att få vidareutbildning, eftersom man som handledare tvingas vara uppdaterad hela tiden.

- Som handledare kommer jag i kontakt med många, ofta yngre, entusiastiska människor. Det är väldigt uppfriskande och hjälper mig att ifrågasätta saker som annars lätt blir slentrian, säger Stina Nyblom.

Camilla Wernersson

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev