söndag24 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledarskap

Privatkliniker lurar landsting

Publicerad: 19 mars 2008, 11:05

Privatkliniker lurar landsting Foto: Flera privata specialistmottagningar och sjukhus har använt vårdcentralens kombika­kod, berättar Bodil Bjurholm, verksamhetschef vid Rotebro vårdcentral. Foto: Stefan Nilsson

I Stockholm har primärvården upptäckt att deras koder utnyttjas av både privata specialistmottagningar och sjukhuskliniker för att slippa betala för olika typer av undersökningar. Den stora förloraren är landstinget som får betala två gånger för samma undersökning.


I Stockholms läns landsting har varje vårdgivare en viss kod, kallad kombikakod. Koden finns på alla remisser och styr bland annat vart räkningen ska gå, det vill säga vem som får betala för undersökningen.

Nu har primärvården i Stockholm upptäckt att koderna missbrukas. I flera fall har privata specialistmottagningar eller sjukhus använt andra koder än sina egna för att slippa betala för olika typer av undersökningar, främst laboratorieprover.

Det kan gå till så att en mottagning skickar en remiss för ett prov. På remissen står den egna adressen. Men den kombikakod som anges är någon annans. Provsvaret skickas då till rätt verksamhet medan fakturan dimper ned någon annanstans.

– Vi vet att det här förekommer. Vi vet bara inte i vilken omfattning, säger Lars Carlsson, ekonomidirektör inom Stockholms läns sjuk­vårds­område, SLSO, där den landstingsdrivna primär­vården ingår.

Landstinget misstänker att det framför allt handlar om mottagningar eller kliniker som har vårdavtal som utnyttjar koderna – det vill säga de som redan fått betalt av landstinget för att utföra ett visst antal undersökningar.

Resultatet blir att landstinget får betala för samma undersökning två gånger.

– Det är ungefär som att använda någon annans kod till bankomaten, säger Lars Carlsson.

Kan handla om miljontals kronor
Sammanlagt kan det handla om miljontals kronor. Annelie Bergens, chefläkare i Stockholms läns sjukvårdsområde, tvekar inte att beskriva förfarandet som ”kriminellt”.

– Det har till och med förekommit att privata specialister skrivit brev till olika verksamhetschefer inom primärvården och efterfrågat deras koder. Vi har börjat nysta i det här men problemet är att det är väldigt svårt att spåra, säger hon.

En orsak är att remissvaret och fakturan hanteras i två helt olika system. En annan är att remissvaret går till beställaren, medan fakturan följer kombikakoden och hamnar på vårdcentralen, där den felaktiga fakturan ofta är svår att upptäcka.

Men det finns undantag. För en tid sedan reagerade Bodil Bjurholm, verksamhetschef vid Rotebro vårdcentral, på att allt inte stod rätt till.

– Helt plötsligt fick vi en massa räkningar för undersökningar vi inte hade beställt, säger hon.
Det visade sig att flera olika privata specialistmottagningar och sjukhus hade använt vårdcentralens kombika­kod.

– Det handlade om runt 100 000 kronor, vilket är ganska mycket pengar för en liten vårdcentral som vår. Vi upptäckte det tack vare att de hade använt en kod som vi själva inte använder till provtagningar.

Även landstinget har reagerat
Vilka mottagningar som hade utnyttjat koderna vill varken Lars Carlsson eller Bodil Bjurholm uppge. Men enligt Bodil Bjurholm är det aktuella fallet knappast unikt.

– Jag har pratat med flera kollegor och jag har inte hört någon som inte varit med om det här. Så här får det bara inte gå till, att vi skattebetalare får betala dubbelt.

Även beställaren, Stockholms läns landsting, har reagerat. Christina Torstensson, till och med 29 februari hälso- och sjukvårdsdirektör i landstinget, har tillsatt en utredningsgrupp ”som ska gå till botten med det här”.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev