Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

tisdag18.05.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Ledarskap

Processtöd en nyckel - och en utmaning

Publicerad: 9 mars 2006, 09:57

Framtidens e-journalsystem och kravspecifikationer präglas av kommunikation, öppenhet och modularitet, även om några bestämda standarder ännu inte finns att följa. En andra viktig förestående förändring rör processtöd.


- Hittills har det mest handlat om att få pappersjournalen på skärmen. Och att integrera systemet mot labb och andra enheter. Vad man glömmer är att tänka efter hur verksamheten ska förändras, som en följd av de nya möjligheterna, säger Rolf Nikula, sjuksköterska, konsult och forskare som doktorerat i ämnet e-journaler.

Frågar man honom om vad som skiljer framtidens e-journaler från dagens, tar han framför allt upp processstödet.

- Framtidens e-journal hjälper mig som läkare/sjuksköterska att behandla, exempel-vis genom att föreslå en behandlingsgång, och kanske till och med automatiskt boka labb/röntgen, säger Rolf Mikula.

Jämför vi detta med det traditionella näringslivet är det förstås inga konstigheter. Ärendehantering och arbetsflöden har det länge funnits it-stöd för. Men vården är kanske lite annorlunda?

- Det finns absolut en tendens hos läkare att vilja se varje patient som alltför unik för att underordna sig någon automatik. Men det handlar mest om att ändra sitt synsätt, för det är ju ändå läkare som bygger upp processerna och som i slutändan fattar besluten, säger Rolf Mikula.

Gigantiskt jobb  Sedan kvarstår förstås det gigantiska arbetet att, först, få grepp på och, därefter, utveckla de processer som faktiskt används.

- Det ställer enor-ma krav på organisationen. Om vi till årsskiftet 2006-2007 har e-journaler hos alla våra 20 000 användare, så lär det dröja ytterligare säkert fem år innan vi skulle kunna ha ett processtödjande system i drift, säger Jarl Lichtenberg, avdelningschef för hälso- och sjukvård inom Region Skåne.

Rikard Westman

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev