Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledarskap

Rådman tar över rodret på HSAN

Publicerad: 25 november 2002, 11:18

Annika Marcus, chefsrådman vid Stockholms tingsrätt, blir ny generaldirektör vid Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd, HSAN.


Från och med den 1 januari har HSAN en ny generaldirektör, Annika Marcus, 56. Hon har sedan 1998 varit chefsrådsman vid Stockholms tingsrätt, där hon i dag är domare vid fastighetsdomstolen. Som sådan har hon haft kontakt med fastighetsmäklarnämnden, som är mäklarvärldens motsvarighet till HSAN. Erfarenheterna från sjukvårdens Sverige är dock begränsade.  - Jag har aldrig reflekterat över sjukvård. Jag har haft förmånen att inte behöva utnyttja den. Det jag är mest intresserad av nu är att få lära känna myndigheten, hur den fungerar och dess personal.  Tror att respekten är stor för HSAN  Annika Marcus menar att det viktigaste med en kontrollerande myndighet är att besluten inger respekt.  - Om myndigheten ger en varning, då ska det betyda något, även om det egentligen bara är ett ord. Om man sänker ribban och ger en varning för alla fel som begås, då tappar folk respekten för påföljdssystemet. Därför får man inte sätta ribban för lågt - men naturligtvis inte heller för högt.  Kommer du att vilja påverka ribbans nivå?

- Det har jag ingen aning om, men det tror jag inte. Men jag har en uppfattning om att läkare - jag har till exempel en dotter som är läkare - har respekt för påföljdssystemet och myndighetens verksamhet.   I Dagens Medicin framförs ibland åsikten att påföljdssystemet letar syndabockar snarare än att komma åt systemfel. Vad säger du om det?  - Det vet jag lite om. Men det viktigaste är naturligtvis att åstadkomma förändringar i systemen. Om ett fel sker för att någon säkerhetskontroll inte finns, då är det viktigt att den upprättas, annars kommer ju felen bara att upprepas.  Annika Marcus efterträder Anita Werner, som blir särskild utredare av patientskadelagen och läkemedelsförsäkringen.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev