Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledarskap

Region får betala vite för överbelastade läkare

Publicerad: 27 februari 2018, 06:46

Rutinerna för att bedöma riskerna för fast anställda läkare i primärvården med fler än 1 500 patienter, behövde skärpas, ansåg Arbetsmiljöverket. Fyra år senare får myndigheten rätt av Kammarrätten.

Foto: Thinkstock

Kammarrätten sa nej till Region Örebro län som överklagade två vitesbeslut om läkares arbetsbelastning i primärvården.


Ämnen i artikeln:

Region Örebro LänPrimärvård

Nu tvingas regionen betala 300 000 kronor.

Det var 2014 som Arbetsmiljöverket beslutade om vite på 50 000 kronor om Region Örebro län inte följde myndighetens beslut. Det handlade om att varje månad undersöka och bedöma risker i arbetet för de läkare i primärvården som hade fler än 1 500 listade patienter. Rutiner och handlingsplaner skulle upprättas och dokumenteras.

Vid en uppföljning ett drygt år senare ansåg Arbetsmiljöverket att det ännu inte var gjort. De webbenkäter som riktades till de berörda läkarna hade en svarsfrekvens på bara 60 procent och någon dokumenterad riskbedömning gjordes inte av svaren, ansåg Arbetsmiljöverket. Handlingsplanerna fick underkänt genom att inte vara konkreta nog för att kunna göra skillnad för de högt belastade läkarna. Regionen förelades ett nytt vite, nu på 250 000 kronor, om Arbetsmiljöverkets föreläggande inte uppfylldes.

Region Örebro län överklagade beslutet till förvaltningsrätten. Regionen yrkade bland annat på att man redan hanterat frågorna ”seriöst och systematiskt” och beskrev det senare vitesföreläggandet som ”onödigt”. Regionen hänvisade också till två ytterligare handlingsplaner på vårdcentralsnivå, men som Arbetsmiljöverket underkände.

Förvaltningsrättens beslut i januari 2017 gick helt på Arbetsmiljöverkets linje förutom att domstolen sköt fram tiden med tre månader då regionen skulle ha genomfört de avkrävda åtgärderna. Regionen överklagade till kammarrätten som höll med förvaltningsrätten och avslog överklagandena.

SUSANNA PAGELS

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News