Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledarskap

Regiondirektör JO-anmäls <BR>- beskylls för mörkläggning

Publicerad: 14 mars 2008, 14:23

Regiondirektör Sören Olofsson hemlighåller dokumentation kring sammanslagningen av de två universitetssjukhusen i Skåne. Det anser en person som anmält honom till JO, justitieombudsmannen.


Planerna på en sammanslagning av Universitetssjukhuset Mas i Malmö och Universitetssjukhuset i Lund har orsakat ett ramaskri i Skåne. Bland annat har det Kliniska Professorskollegiet i Lund skrivit ett protestbrev och krävt att förslaget ska dras tillbaka eftersom de anser att det äventyrar patientsäkerheten och bryter de högspecialiserade vårdkedjorna.

Regiondirektör Sören Olofsson är den som leder arbetet och konsultfirman Mc Kinsey fick i uppdrag att ta fram ett förslag på hur sammanslagningen ska gå till. Den 28 januari var rapporten klar, men när läkarföreningarna i Region Skåne ville ta del av den skriftliga dokumentationen fick de nej.

Den person som nu JO-anmäler Sören Olofsson anser att det är ”oerhört anmärkningsvärt” att en rapport som enligt uppgift kostade 12 miljoner kronor att ta fram skyddas från all insyn från allmänheten. Anmälaren vill att JO utreder om hanteringen av rapporten strider mot lagen.

Nu ska JO i ett första steg se om ärendet ska tas upp för utredning.

– Vi lägger ju oss inte i sjukvårdspolitik. Däremot kan det vara relevant för JO att titta på om information har undanhållits från allmänhetens insyn genom att den inte har dokumenterats, säger Kjell Swanström, kanslichef på JO.

Om JO beslutar sig för att ta upp ärendet kan utredningen ta en eller ett par månader.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev