Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledarskap

Register som intresserar alla läger

Publicerad: 24 maj 2006, 13:29

Både kliniker och politiker blir allt mer intresserade av kvalitetsregistrens betydelse för vården och röster höjs för en öppen redovisning av vårdens resultat. Svenskt bråck­register offentliggör numera sina siffror för allmänheten.


I Dagmaröverenskommelsen viks 23 miljoner till drift, vidareutveckling och utveckling av nya kvalitetsregister. Oppositionen i Stockholm läns landsting föreslår nu att cancervården öppet ska redovisa sina resultat. Den statliga utredningen om kvalitetsregister i vården har fått tilläggsdirektiv att utreda om patienten ska kunna ta del av uppgifter om sig själv via nätet.

- Behovet av öppenhet om vårdens resultat rör all vård, säger oppositionslandstingsrådet Birgitta Rydberg (fp).

- Politikerna måste begära att man tar fram kvalitetsdata, annars får vi sämre underlag när vi ska fatta strukturbeslut. Det skulle främja kvalitetsutvecklingen om patienterna hade mera makt att gå med patientersättningen till den kirurg eller klinik som kan visa upp de bästa resultaten, säger Birgitta Rydberg.

Sex resultatparametrar  I mars öppnade Svenskt bråck­register för allmänheten. På internet kan man se resultaten av bråckoperationer på kliniknivå. I dag finns sex resultatparametrar som jämför klinikerna, bland annat väntetider, men också kliniska resultat som antal återfall per klinik. 90 kliniker deltar i registret. Några större reaktioner har ännu inte kommit från allmänheten.

- Det är ofta verksamhetschefer som frågar varför deras klinik fått dåliga resultat. Vi försöker ge vägledning om vad som kan behöva göras för att klinikens resultat ska förbättras, säger Pär Nordin, över­läkare på kirurgkliniken i Östersund och huvudman för Svenskt bråckregister.

Erfarenheterna av kvalitetsregister är mycket goda, säger Stefan Kunkel, doktorand i socialmedicin vid Uppsala universitet.

- De sjukhus som använder kvalitetsregister presterar bättre än de gjort tidigare, säger han.

Expertis för att läsa  Det finns kritik mot att informationen i registren kräver medicinsk expertis för att kunna avläsas.

- Dagens register lämpar sig inte för att göras offentliga utan att innehållet i registren först förändras, säger Stefan Kunkel.

Cecilia Nauclér

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev