Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledarskap

Rösta gärna - men ta inte bilen!

Publicerad: 1 oktober 2008, 14:05

Risken att dödas i trafiken i USA är betydligt högre på valdagen än andra dagar. Detta enligt en studie i medicinska tidskriften Jama.


Det amerikanska presidentvalet genomförs den första tisdagen i november vart fjärde år. Om fem veckor ska det avgöras om det blir republikanernas kandidat John MacCain eller demokraternas Barack Obama som blir  den fria världens ledare  de närmaste fyra åren.

En ny vetenskaplig studie, genomförd av forskare vid the department of medicine vid University of Toronto i Kanada, visar nu att det dör betydligt fler amerikaner i trafiken på valtisdagen än på andra tisdagar under samma del av året, rapporterar nyhetsbyrån AP.

JAMA Vol. 300 No. 13, 1 Oktober, 2008

Forskarna har studerat samtliga valdagar sedan valet år 1976, åtta stycken, och jämfört dem med de två tisdagarna före och efter själva valdagen.

I snitt omkom 158 personer i USA på grund av trafikolyckor på valdagarna, jämfört med 134 på de andra tisdagarna. Det motsvarar en 18-procentig ökning just på de tisdagar då presidentvalet genomförs.

Att väljare stressar till vallokalerna på väg till eller från jobbet, att de kör på annars okända vägar eller att de är distraherade av att funders på vilken kandidat de ska välja är möjliga förklaringar till den ökade dödligheten, enligt forskarna bakom studien.

Fler vallokaler som gör det möjligt för väljarna att promenera, samt ett bättre och säkrare förhållningssätt till trafikreglerna hos förarna själva, är forskarnas förslag på hur den dystra statistiken ska kunna förbättras.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev