Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledarskap

S kräver att privatanställda ska få samma yttranderätt

Publicerad: 28 november 2007, 19:15

Ge privatanställda samma skydd av yttrandefriheten som den offentliga vården har. Det kräver förre vård­ministern Ylva Johansson (s).


Vårdpersonal upplever ofta att de jobbar med munkavle. Två aktuella exempel visar på problemet: Nyligen JO-anmäldes sjukhusdirektören på Uddevalla sjukhus för att ha kränkt en läkares yttrandefrihet. Och härom veckan fick två chefer i Örebro läns landsting kritik för en liknande händelse. Cheferna fälldes dock inte.

Nu kräver Ylva Johansson (s), vice ordförande i riksdagens social­utskott, att lagen ändras så att alla vård­anställda, oavsett arbetsgivare, kan tala fritt. Inte minst med tanke på att alltmer av vården blir privat.

– Inte ens offentliganställda vågar prata trots sitt skydd. De privata har inget alls. Jag ser väldigt allvarligt på den här utvecklingen, säger hon.

Avtalen inte lika bra som lagen
Offentliganställda har ett grundlagsskydd som gör att de fritt kan påtala missförhållanden för medierna utan att riskera sanktioner. Arbets­givaren får inte ens efterforska vem som sagt vad. Detta gäller dock inte privat­anställda. Vissa landsting skriver därför avtal för att garantera den så ­kallade meddelarfriheten.

Men av­talen ger inte lika omfattande skydd som lagen. I Stockholm har dessutom landstinget slopat kravet på de privata entreprenörer som ingår i Vårdval Stockholm, se Dagens Medicin nr 46/07 och 47/07.

I en fråga till socialminister Göran Hägglund (kd) undrar Ylva Johansson vad regeringen tänker göra för att privatanställda ska få meddelarskydd. Förra veckan ställde Dagens Medicin samma fråga till Göran Hägglund och fick svaret: ingenting. Han hänvisar till att den förra, socialdemokratiskt styrda, regeringen utredde frågan utan att lyckas få till en lagändring.

”Frågan blir alltmer akut”
Trots det säger Ylva Johansson att det är dags att göra en ny bedömning.

– Frågan blir alltmer akut. Det kommer mer och mer varningssignaler, säger hon och föreslår att uppdraget ska ges till den pågående patientsäkerhetsutredningen.

Ska inte privata företag få skydda sina affärshemligheter?

– Patientsäkerheten väger tyngre. Sysslar man med så viktiga frågor på ett område som helt finansieras av det offentliga kanske man måste vara beredd att underkasta sig andra regler än övriga marknaden, säger Ylva Johansson.

"Skulle du våga berätta om missförhållanden på din arbetsplats?" Svara på veckans fråga. Du hittar den i sajtens vänsterspalt

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News