Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledarskap

S vill certifiera vårdgivare

Publicerad: 16 januari 2008, 13:25

Kvalitetssäkra alla vårdgivare inom hälso- och sjukvården genom att införa ett nationellt certifieringssystem. Det kräver s-ledaren Mona Sahlin och Ylva Johansson (s), vice ordförande i riksdagens socialutskott.


I ett debattinlägg i Svenska Dagbladet skriver de att certifikatet bör vara tidsbegränsat och kunna dras in för den vårdgivare som inte håller tillräckligt hög kvalitet.

Mona Sahlin och Ylva Johansson vill också att det ska vara möjligt att göra undantag i lagen om offentlig upphandling. Annars finns det, varnar de, risk för att personalkooperativ och ideella organisationer konkurreras ut av stora internationella vårdföretag.

De kräver också att det ska säkerställas att alla anställda, både offentligt och privat, kan påtala missförhållanden i vården utan att riskera sin anställning.

Socialdemokraterna anklagar den borgerliga sjukvårdspolitiken för att till varje pris vara ute efter snabba privatiseringar, där tjockleken på plånboken styr vem som får vård.

”Vi skräms därför av regeringen Reinfeldts orättvisa sjukvårdspolitik. Därför kan vi socialdemokrater här och nu också utlova politisk strid om sjukvården – det blir en av 2008 års viktigaste politiska frågor! Så även i valrörelsen om tre år”, skriver Mona Sahlin och Ylva Johansson.

Även vid dagens partiledardebatt i riksdagen kom sjukvårdsfrågan upp.

- 2008 kanske blir året då fabriksarbetarens dotter och direktörens son slutar dela väntrum på sjukhuset, sade Mona Sahlin för att illustrera sin oro för ökade klyftor inom sjukvården, skriver Svenska Dagbladet.

- Min målsättning är inte att människor ska dela väntrum utan att människor ska få den vård de behöver, blev socialminister Göran Hägglunds (kd) replik.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev